Kuulostaako tutulta? Preeriamyyrät kännissä: naaras takertuu kumppaniin, koiras vaihtaa toiseen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kun preeriamyyrille annetaa alkoholia, on niillä samantapaisia tapoja kuin ihmisillä. © mvphotos
Alkoholi ja parisuhde on huono yhdistelmä ihmisen lisäksi myös preeriamyyrällä.

Preeriamyyrästä on viime vuosina tullut romanttisen rakkauden ikoni. Preeriamyyrä muodostaa kumppaninsa kanssa elinaikaisen parisuhteen ja on aina uskollinen puolisolleen. Jos puoliso kuolee, toinen puolisko ei pariudu uudestaan. Koska tällainen uskollisuus on nisäkkäiden maailmassa harvinaista, ihmiset ovat tutkineet preeriamyyrän aivokemiaa löytääkseen vastauksia omien romanttisten tunteidensa mysteeriin.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että samat rakkauden molekyylit hyrräävät sekä ihmisillä että preeriamyyrillä. Tarinassa on kuitenkin myös synkkiä sävyjä. Kun peliin astuu kuningas alkoholi, ovat myös seuraukset molemmilla samanlaisia.

Alkoholi vaikuttaa eri sukupuolilla erilailla

Tutkijat olivat aiemmin osoittaneet, että preeriamyyrien kohdalla alkoholilla on erilainen vaikutus koiraisiin ja naaraisiin. Alkoholia nauttineet naaraat tarrautuivat kumppaniinsa entistä lujemmin, mutta koiraat olivat valmiimpia vaihtamaan kumppania, jos niille sellaista tarjottiin.

Uudessa tutkimuksessa pariutuneille myyrille annettiin alkoholia tai vettä erilaisissa koejärjestelyissä. Kokeet osoittivat, että koiraat suosivat vanhaa kumppania, jos sekin joi yhtä paljon kuin koiras. Jos naaras taas oli raitis mutta koiras joi, tilanne johti herkemmin pariskunnan eroamiseen.

Mielenkiintoiseksi asian tekee myös se, että preeriamyyrät ovat ainoita jyrsijöitä, jotka pitävät alkoholista.

Lue myös:

Eläin tuntee

X