Kuuma keitto hoitaa oikeasti – Tutkijat selvittivät: Näin keiton liemi voi auttaa sairauksien torjunnassa

Tutkijoiden mukaan luonnon lääkekaappi kiinnostaa tutkijoita, sillä malarialoisio on kehittänyt vastustuskyvyn monia käytössä olevia lääkkeitä vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keitoista voi olla hyötyä myös muidenkin sairauksien torjunnassa.

Tutkijoiden mukaan luonnon lääkekaappi kiinnostaa tutkijoita, sillä malarialoisio on kehittänyt vastustuskyvyn monia käytössä olevia lääkkeitä vastaan.
Teksti:
Jani Kaaro

Kanakeittoa on suositeltu flunssaan jo satojen vuosien ajan. Tuoreen tutkimuksen mukaan keitto voi olla muutakin kuin kanakeittoa, ja keitoista voi olla hyötyä myös muidenkin sairauksien torjunnassa.

Lisäksi tässä tutkimuksessa pääaineiston eli keitot tuottivat lontoolaiset koululaiset.

Kanakeitto

Kana-nuudelikeitto on klassinen flunssanparantaja, joka on tässä maustettu tuhdisti inkiväärillä.

Suvun parhaat keitot tutkijoiden kohteena

Imperial Collegen johtamassa tutkimuksessa koululaisia pyydettiin selvittämään, millainen oli heidän perheensä keittoresepti. Reseptin piti olla sellainen, joka on kulkenut suvussa sukupolvelta toiselle.

Keittoreseptejä saatiinkin monenlaisia, etenkin kun osalla lapsista juuret ulottuivat Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-Itään.

Lapset toivat sukunsa perinnekeittoa kouluun ja tutkijat suodattivat niistä liemen. Lientä testattiin malarialoisiota vastaan sen elämän kahdessa vaiheessa: ensin siinä, missä se infektoi hyttysen, sitten siinä, missä se kykenee infektoimaan ihmistä.

Keitto antoi eväät tutkimukselle, jossa tutkijat selvittivät, voiko keiton liemestä olla hyötyä malarialoision kehittymisessä. 

Keitto antoi eväät tutkimukselle, jossa tutkijat selvittivät, voiko keiton liemestä olla hyötyä malarialoision kehittymisessä.  © iStock

Keitto hidasti selvästi malarialoision kehittymistä

Tulokset osoittivat, että keitot selvästi hidastivat malarialoision kehittymistä.

Neljä keittoa oli muita tehokkaampia estämään loision kehittymistä hyttysvaiheessa, viisi muuta keittoa taas hidasti loision kehittymistä ihmistä infektoivassa vaiheessa – suunnilleen yhtä paljon kuin eniten käytetty malarialääke dihydroartemisiini.

Lue myös: Tuoko ilmastonmuutos tappavat trooppiset kuumetaudit Suomeen? ”Lääkeresistentin malarian leviäminen on erittäin suuri uhka” – Onneksemme kylmät talvet koettelevat hyttysiä

Lue myös: Flunssaa on liikkeellä – Miten välttää flunssatartunta, kun ympärillä pärskitään?

X