Piinaako sinua kynsisieni? Tutkijat paljastavat nyt salat kynsisienen seksittömästä elämästä

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Wenjun Li and ja Joseph Heitman/Duke University, Valerie Lapham/North Carolina State University

Kynsisieni löytyy monesta kynnestä. On arvoitu, että puolet kynsiin liittyvistä lääkärikäynneistä liittyvät nimenomaan kynsisieneen. Silloin kyse on lähes aina samasta Trichophyton rubrum -lajista.

Suomessa noin 90 prosenttia kynsisienistä edustavat tätä lajia, joka asettuu mieluummin varpaan- kuin sormenkynsiin.

Kynsisienen seksielämästä on nyt saatu uutta tietoa, jota tutkijat voivat mahdollisesti käyttää sientä vastaan. Duken yliopiston tutkijoiden mukaan vaikuttaa nimittäin siltä, että kynsisieni on luopunut seksielämästä kokonaan.

Tähän viittaa se, että lukuisat sienestä saadut ja analysoidut näytteet ovat kaikki olleet klooneja eli toistensa kopioita.

Seksittömyys voi olla sienen kannalta haitallista

Kun sieniä laitettiin kasvamaan maljalle, tutkijat eivät saaneet niitä millään innostumaan seksuaalisesta lisääntymisestä. He kokeilivat monia vanhastaan tunnettuja keinoja, kuten valojen himmentämistä ja kasvatusmaljojen kääntämistä ylösalaisin, mutta sienet eivät suostuneet seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Tutkijoiden mukaan seksittömyys voi olla sienen kannalta haitta. Ilman seksuaalista lisääntymistä se ei voi rikastuttaa geenejään ja on sen vuoksi haavoittuvampi ympäristön muutoksia vastaan.

Löytö tosin ei vielä tarkoita kynsisienen tuhoa, sillä monet suvuttomasti lisääntyvät organismit ovat porskuttaneet vuosimiljoonasta toiseen.

X