Kypros on kuolemansaari - muuttolinnut jäävät laittomiin pyydyksiin

Välimeren maissa menehtyy laittoman pyynnin takia arviolta 25 miljoonaa lintua vuodessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liimatikku voi koitua muuttomatkallaan olevien lintujen kohtaloksi.

Välimeren maissa menehtyy laittoman pyynnin takia arviolta 25 miljoonaa lintua vuodessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Kun mustapääkerttu pyrähtää suomalaisen koivun oksalle, linnulla on takanaan vaarallinen muuttomatka.

Afrikassa talvehtivat mustapääkertut levähtävät Välimerta ylittäessään Kyproksella, jossa monet muuttolinnut kohtaavat kuoleman.

Mustapääkerttu saattaa juuttua liimalla siveltyyn niin sanottuun liimatikkuun. Lintu menehtyy viimeistään silloin, kun se revitään tikusta irti.

Mustapääkerttujen lisäksi laittomiin pyydyksiin takertuu meille tuttuja etelässä talvehtivia lajeja, kuten peltosirkkuja, satakieliä, pikkulepinkäisiä, punarintoja ja peippoja.

Kattohaikaran kaltaiset kaartelevat linnut taas kokevat kohtalonsa harrastaja-ampujien elävinä maalitauluina.

”Lintuja ei salametsästetä ehkä Egyptiä lukuun ottamatta lisäravinnoksi, vaan kysymys on perinteestä, josta pidetään lakia rikkomallakin kiinni”, sanoo biologi ja lintuharrastaja Kaisa Välimäki Jyväskylän yliopistosta.

Muuttolinnut ovat laiton perinneherkku

Euroopan unionin valtioista lintujen salametsästystä harjoitetaan Kyproksen lisäksi ainakin Ranskassa, Maltalla, Kreikassa ja Italiassa.

Ranskassa peltosirkku on perinneherkku, vaikka salametsästys on EU:n lainsäädännöllä kielletty, ja peltosirkku on ollut suojeltu laji vuodesta 1999 alkaen.

Välimäen mukaan peltosirkut ovat taantuneet hälyttävästi useissa Euroopan maissa. Suomenkin kanta on romahtanut kymmenesosaan parinkymmenen vuoden takaisesta määrästä.

Ranskassa saa pyydystää lintuja myös laillisesti, mutta lakia tulkitaan perinteisin vedoten varsin väljästi.

Italiassa metsästetään paljon peippoja, kiuruja ja laulurastaita. Runsaslukuisten lajien lisäksi pyydyksiin jää myös harvinaisia ja uhanalaisia lajeja.

”Myös Italiassa pikkulintujen pyynti on osin laillista, mutta saaliskiintiöitä ei aktiivisesti valvota”, Välimäki kertoo.

Turturikyyhky tähtäimessä

Turturikyyhky on Kreikassa ja Maltalla harrastaja-ampujien elävä maalitaulu. © IStock

Turturikyyhky oli jo Suomeen leviämässä oleva lintu, mutta nykyään se on käytännössä kadonnut pesimälajina.

Turturikyyhky on yksi niistä linnuista, joita ammutaan kevätmuuton aikana Kreikassa ja etenkin Maltalla, missä lintujen ampuminen on yhä isältä pojalle jatkuva perinne. Lintuja ei käytetä ravinnoksi, vaan kysymyksessä on huvittelu.

”Salametsästäjät jakavat kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa. Kuvissa on näkynyt auton konepelti täynnä kuhankeittäjiä”, Välimäki sanoo.

Egyptissä salametsästettyjen lintujen määräksi on arvioitu noin kuusi miljoonaa, Kyproksella ja Libanonissa noin kaksi miljoonaa ja Ranskassa puolisen miljoonaa yksilöä vuodessa.

Välimäen mukaan kantojen romahtaminen ei johdu yksin salametsästyksestä, mutta se luo monella lajille lisäpainetta.

Korruptiota ja uhkailuja

Lintujen salametsästykseen liittyy myös järjestäytynyttä rikollisuutta. Esimerkiksi Kyproksella toimivat sikäläisten rikollisten ylläpitämät lintujen ”mustat markkinat”.

”Mafian ja korruption vuoksi salametsästystä katsotaan EU-valtioissakin läpi sormien”, Välimäki sanoo.

Kun paikalliset tai kansainväliset tarkkailijat ovat yrittäneet puuttua salametsästykseen, virkavalta on osoittautunut haluttomaksi toimimaan tarkkailijoiden kanssa yhteistyössä. Pahimmillaan tarkkailijoita vastaan on hyökätty, eikä poliisi ole reagoinut asiaan millään tavalla.

Tiesitkö?

  • Mustapääkerttu on yömuuttaja, joka talvehtii Itä-Afrikassa ja Välimeren maissa. Mustapääkertun syysmuutto ajoittuu elo–lokakuulle, ja lintu palaa pohjoiseen touko–kesäkuussa. Mustapääkerttu talvehtii satunnaisesti myös Suomessa.
  • Afrikassa talvehtivan peltosirkun kevätmuutto ajoittuu toukokuulle ja syysmuutto elo–syyskuulle. Nopeasti taantuneen lajin Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 9 500–25 000 paria. Peltosirkku on uhanalainen ja rauhoitettu laji.
  • Kultasirkku on käytännössä jo hävinnyt Suomesta, ja se on myös maailmanlaajuisesti taantuva laji, mikä johtuu laajamittaisesti pyynnistä. Arvioiden mukaan Kiinassa pyydystetään noin 100 000 kultasirkkua päivässä.
X