Laverteleeko lempiväri jotakin luonteesta? Tätä mieltä ovat tutkijat

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Lempiväri ja luonne
Onko lempivärillä ja luonteenpiirteillä jokin yhteys? Sitä selvitti yhdysvaltalaistutkimus. © iStock
Punaisesta pitävät ihmiset ovat räiskyviä ja valkoisen ihastelijat avoimia, vihreään viehättyneet taas ovat sovitteluhaluisia – näinhän meille usein erilaisissa väreihin perustuvissa luonnetesteissä väitetään.

Vuosituhansia ihmiset ovat yrittäneet löytää piilotettuja luonteenpiirteitä näennäisesti toisiinsa liittymättömien ominaisuuksien avulla. Vertailuja on tehty käsialan perusteella, kallossa olevilla kolhuilla sekä tähtien ja planeettojen järjestyksellä syntymähetken perusteella. Nyt tutkijat selvittivät, mitä lempiväri kertoo ihmisestä – vai kertooko lopulta yhtään mitään.

Tutkimuksessa 341 ihmistä kertoi tutkijoille mieliväreistään ja sen jälkeen heille tehtiin ammattipsykologien persoonallisuusarviointi. Sen jälkeen väki jaettiin ”oman” värinsä perusteella ryhmiin.

Yhdysvaltalaisessa Psychology Today -tiedelehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin kumoaa värin ja persoonallisuuden yhteydet.

Punaisten ryhmästä löytyi yhtä paljon erakkoja kuin ekstroverttejäkin, eikä valkoisissa ollut keskivertoa enempää avoimia ihmisiä. Se ”minkä värisiä” haluaisimme olla, ei vastannut sitä millaisia todellisuudessa olemme.

Lempiväri on epätarkka tapa määritellä luonnetta

Aistierotkin vaikuttavat: kukaan ei pysty sanomaan tarkasti, millaisena vierustoveri näkee jonkun värin. Toiselle keltainen voi tarkoittaa kanarialinnun väriä, toiselle pissansävyä.

”Siksi väri on luonnemäärittelyyn yhtä epätarkka kuin syntymäaikakin”, tutkijat päättelevät.

Lue myös: Värinäkötesti: Erotatko punaisen ja vihreän? Testaa, tunnistatko kaikki numerot ja hahmot

X