Lepakot hämmästyttivät tutkijat muistillaan – kännykän soittoääni viekoitteli neljänkin vuoden jälkeen

Lepakko muistaa tutkijoiden mukaan sellaistakin, mistä sille ei ole hyötyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lepakko muistaa tutkijoiden mukaan sellaistakin, mistä sille ei ole hyötyä.
Teksti: Jani Kaaro

Ohion valtioyliopiston tutkijat opettivat lepakoille, että jos ne lentävät kännykän soittoääntä kohti, ne saavat herkkupalan. Kun soittoääntä testattiin neljä vuotta myöhemmin, kaikki lepakot muistivat soittoäänen ja lensivät sitä kohti.

Näin tapahtui siitä huolimatta, että lepakot olivat eläneet tuon neljä vuotta viidakossa eivätkä olleet sinä aikana kuulleet kännykän soittoääntä kertaakaan.

Pitkäaikainen muisti on hyödyksi mille tahansa eläimelle, mutta sillä on haittansakin. Mieti vain kaikkia niitä hyödyttömiä muistoja, joita itsekin kannat mielessäsi, ja joiden unohtamisesta ei olisi mitään vahinkoa.

Samasta ilmiöstä voivat­ ­kärsiä myös eläimet. Jos ­muis­titoiminnot vievät liikaa tilaa, se voi olla pois muista ­selviytymiselle tärkeistä toiminnoista.

Uutta tietoa luonnonvaraisista

Eläinten pitkäaikaismuistista vain tiedetään kovin vähän, ja kaikki mitä siitä tiedetään, on peräisin vankeudessa eläviltä eläimiltä.

Tuoreen tutkimuksen suurin arvo onkin siinä, että ­pitkäaikaismuistia päästiin ensimmäisen kerran testaamaan luonnonvaraisena elävällä eläimellä. Alkuperäisten kokeiden jälkeen lepakot nimittäin vapautettiin luontoon, mutta niillä oli ihon alla mikrosiru, josta ne oli mahdollista tunnistaa.

Kun samoja lepakoita 1–4 vuoden aikana saatiin jatkotutkimuksissa uudelleen ­kiinni, ne vietiin takaisin laboratorioon soittoäänitestiin. Alun 49:stä sirutetusta lepakosta saatiin kiinni kahdeksan­, ja ne kaikki lensivät heti soittoääntä kohti.

Niillä oli siis tuoreena mielessä muistijälki, josta niille ei ollut mitään käytännön hyötyä. Kokeessa oli myös verrokkeja, jotka eivät olleet koskaan kuulleet kännykän soittoääntä, eivätkä ne reagoineet siihen mitenkään.

Tutkimuksessa käytettiin trooppisia ripsuhuulileikkoja, jotka ovat erikoistuneet saalistamaan sammakoita. Ne oli helppo kouluttaa reagoimaan kännykän soittoääneen, sillä ne kuulostelevat muutoinkin sammakoiden kurnutusta.

Lue myös: Lepakot viis veisaavat ihmisistä – Ikivanha nisäkäslaji on yhä osin mysteeri

X