Levä sopii vatsavaivaisille – Suolistomikrobisto pysyy monimuotoisena levien syöjillä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tutkijat testasivat leväjauhetta ensin hiirillä ja sitten ihmisillä.
Tutkijat testasivat leväjauhetta ensin hiirillä ja sitten ihmisillä. © Frank Fields/UC San Diego
Kiitos sushi-innostuksen suomalaisetkin ovat innostuneet syömään levää. Tuore tutkimus osoittaa, että levät ovatkin suolistoystävällistä ruokaa.

Chlamydomonas reinhardtii on eräs maailman parhaiten tunnettuja kasveja. Se on yksisoluinen levä, jota käytetään biologian tutkimuksessa ja opetuksessa mallilajina.

Lisäksi sitä on tutkittu bioöljyjen ja lääkeaineiden mahdollisena tuottajana. Nyt on tutkittu ensimmäisen kerran, voisiko sillä parantaa vatsavaivoja.

Levä on ravintoa, josta suolistosi kiittää.

Levä on ravintoa, josta suolistosi kiittää. © iStock

Levä nautittiin tutkimuksessa jauheena

Kalifornian yliopiston tutkijat testasivat leväjauhetta ensin hiirillä ja sitten ihmisillä. Vapaaehtoiset söivät lusikallisen leväjauhetta päivittäin ja pitivät päiväkirjaa vatsansa ja suolistonsa tuntemuksista.

Tuhansista kiinnostuneista lopulliseen analyysiin valittiin puolensataa ihmistä. Tulokset osoittivat, että vatsavaivaiset hyötyivät levistä selvästi. Heillä oli vähemmän turvotusta, ripulia ja pahoinvointia ja heidän suolistonsa liikkeet muuttuivat säännöllisemmiksi.

Ulostenäytteiden analyysi taas osoitti, että levien syöjillä suolistomikrobisto pysyi monimuotoisena, mikä kielii suoliston hyvästä terveydestä.

Lue myös: Itämeren leviä jalostetaan jatkossa lääkkeisiin ja kosmetiikkaan – ”Sinilevää keräämällä ja rakkohaurua viljelemällä poistamme tuntuvia määriä ravinteita vedestä”

Onko se uusi funktionaalinen ruoka?

Kyseessä on vasta ensimmäinen tutkimus, joten se on toistettava vielä monta kertaa ja suuremmilla ihmisjoukoilla. Jos tulokset pitävät jatkossakin, levästä voi tulla kaupan hyllylle uusi funktionaalinen ruoka.

Levä tuli suomalaisille arkiseksi ravintoaineeksi sushi-innostuksen myötä.

Levä tuli suomalaisille arkiseksi ravintoaineeksi sushi-innostuksen myötä. iStock

Lue myös: Kakka ei tule joka päivä – Olenko normaali? – Asiantuntijan 10 vinkkiä, joilla saat vauhtia vatsaan

Lue  myös: Tutkimus: Suolistomikrobit hyötyvät auringosta – Selittääkö löytö suolistosairauksien pohjoispainotteisen esiintymisen?

Elmo Vilmunen

© Pekka Nieminen / Otavamedia

X