Levä sopii vatsavaivaisille – Suolistomikrobisto pysyy monimuotoisena levien syöjillä
Kiitos sushi-innostuksen suomalaisetkin ovat innostuneet syömään levää. Tuore tutkimus osoittaa, että levät ovatkin suolistoystävällistä ruokaa.
Chlamydomonas reinhardtii on eräs maailman parhaiten tunnettuja kasveja. Se on yksisoluinen levä, jota käytetään biologian tutkimuksessa ja opetuksessa mallilajina.
Lisäksi sitä on tutkittu bioöljyjen ja lääkeaineiden mahdollisena tuottajana. Nyt on tutkittu ensimmäisen kerran, voisiko sillä parantaa vatsavaivoja.
Levä nautittiin tutkimuksessa jauheena
Kalifornian yliopiston tutkijat testasivat leväjauhetta ensin hiirillä ja sitten ihmisillä. Vapaaehtoiset söivät lusikallisen leväjauhetta päivittäin ja pitivät päiväkirjaa vatsansa ja suolistonsa tuntemuksista.
Tuhansista kiinnostuneista lopulliseen analyysiin valittiin puolensataa ihmistä. Tulokset osoittivat, että vatsavaivaiset hyötyivät levistä selvästi. Heillä oli vähemmän turvotusta, ripulia ja pahoinvointia ja heidän suolistonsa liikkeet muuttuivat säännöllisemmiksi.
Ulostenäytteiden analyysi taas osoitti, että levien syöjillä suolistomikrobisto pysyi monimuotoisena, mikä kielii suoliston hyvästä terveydestä.
Onko se uusi funktionaalinen ruoka?
Kyseessä on vasta ensimmäinen tutkimus, joten se on toistettava vielä monta kertaa ja suuremmilla ihmisjoukoilla. Jos tulokset pitävät jatkossakin, levästä voi tulla kaupan hyllylle uusi funktionaalinen ruoka.