Linnunpönttö on kolopesijän koti – Sijoita pihapiiriin lentoaukoltaan eri kokoisia pönttöjä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Jere Malinen
© Jere Malinen
Hyvä linnunpönttö on tiivis, lämmin, kestävä, helppohoitoinen ja halpa. Keskikokoiseen omakotitalopihaan mahtuu jopa kymmenkunta pönttöä.

Sinitiainen, 28 mm. Talitiainen, 32 mm. Kottarainen, 50 mm. Linnut eivät lennä mittanauha mukana, mutta luonnonvalinta on ne aikojen saatossa opettanut suosimaan tietyntyyppisiä ja kokoisia koloja, joten ihmisten rakentamien pesäpönttöjenkin tulisi matkia alkuperäisiä malleja mahdollisimman totuudenmukaisesti. Nyrkkisääntö onkin, että mitä pienempi linnunpönttö, sen tarkemmin sen tulee noudattaa annettuja mittoja.

Liian isoista lentoaukoista pakkautuvat pedot sisään ja pesintä epäonnistuu. Samaten kolon suuretessa kiristyy kilpailu pesäpöntöstä, koska ottajia on enemmän. Eikä pienen linnun kannata mennä suureen pönttöön muutenkaan. Joutuisihan se kantamaan pöntön pohjalle kohtuuttomasti pesänrakennusaineita.

Oikeaoppisesta pönttömallista on yhtä monta mielipidettä kuin tekijääkin. Muutamasta asiasta ollaan sentään yhtä mieltä: hyvä pönttö on tiivis, lämmin, kestävä, helppohoitoinen ja halpa. Eli se on tehty puusta – joko laudoista nikkaroitu tai pölkystä sorvattu.

Lue myös: Näin sinitiainen rakentaa pesänsä – Naaras on pesän koristeleva rakennusmestari

Hannu Lindroos/OTAVAMEDIA

Sinitiaiset rakentavat pesänsä esimerkiksi pönttöön. Uuden tutkimuksen mukaan naaraat osallistuvat koristeluun rakennustöiden lisäksi.

Linnunpönttö on kolopesijän koti

Ihmisen apu on kolopesijöille henkivakuutus. Kesämökin ja kaupunkiasunnon pihat kannattaa pitää pöntätettyinä. Pönttöjä, varsinkaan samankokoisia, ei saa olla liian tiheässä, sillä kolopesijät valtaavat reviirin, johon saman lajin edustajat eivät ole tervetulleita.

Kerrostalon parvekkeelle voi hyvin asentaa yhden linnunpöntön, jos taloyhtiö sen vain sallii. Toisaalta aikaansa seuraava taloyhtiö järjestää asukkaille perinteisen pihasiivouspäivän yhteyteen pönttötalkoot ja pöntöttää piha-alueen

Muutaman kymmenen neliön rivitalopihalle mahtuu useampi linnunpönttö. Myös etupihalle!

Omakotitalon pihaan mahtuu 10 linnunpönttöä

Keskikokoiseen tuhannen neliön omakotitalopihaan mahtuu jo kymmenkunta pönttöä. Koska pelivaraa on, kannattaa tilavalle pihalle sijoittaa jo ainakin kahta tai kolmea eri pönttökokoa.

Perusratkaisu on kiinnittää pönttö puuhun. Aivan yhtä hyvin sen voi laittaa seinään kuten talon päätyyn. Myös pylväät, pilarit ja oikeastaan kaikki ihmisrakennelmat, mihin pönttö istuu, ovat soveliaita kiinnityspaikkoja.

Lue myös: Linnunpönttöjen puhdistus kannattaa tehdä syksyllä – tai viimeistään alkukeväästä

X