Näin ehkäiset lintujen talviruokinnan aiheuttamia salmonellatartuntoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
lintulauta
Auringonkukansiemenet ja pähkinät ovat sopivaa ruokaa lintulaudalle. © Colourbox
Lintujen ruokinnan voi aloittaa, vaikkei lunta vielä olisikaan.

kysymys

Talven myötä lintujen ravinnonhankinta vaikeutuu. Milloin on syytä aloittaa talviruokinta?

Siemenet jakoon

Vastaus

Kun talvi on jo niin pitkällä, että öisin on säännöllisesti pakkasta ja maa jäätyy, lintujen ravinnonhankinta luonnosta vaikeutuu.

”Talviruokintakauden aloittaminen vaihtelee maantieteellisesti. Pohjoisessa lintulaudat on syytä täyttää aikaisemmin kuin etelässä”, kertoo lintujärjestö BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

”Käytännössä ruokinta voidaan aloittaa kuitenkin koko maassa viimeistään joulukuun alkupuolella, vaikka lunta ei vielä maassa olisikaan.”

Linnut löytävät muutamassa päivässä talviruoka-apajansa. Ensimmäisiä vieraita lintulaudoilla ovat tiaiset, viherpeipot, pikkuvarpuset, punatulkut ja Etelä-Suomessa yhä suurempana kantana maassamme talvehtivat mustarastaat.

Linnuille sopivia talviruokia ovat auringonkukansiemenet ja pähkinät. Rasvasta, kuten läskikimpaleesta tai talipallosta, linnut taas saavat kaipaamaansa energiaa.

Lintulauta on syytä puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa ja ruokintapaikan alapuoli viikoittain.

”Maahan varisseiden tähteiden siivoaminen vähentää lintujen riskiä saada salmonellatartunta, mikä koituu useimmiten linnuille kohtaloksi”, Toivanen toteaa.

”Kun talviruokinnan aloittaa, sitä täytyy jatkaa aina kevääseen saakka.”

X