Lintukirppu puree, mutta jääkö se kiinni ihoon?

Lintukirppu on parin millimetrin pituinen hyönteinen, joka loisii nimensä mukaisesti linnuissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lintukirppu on parin millimetrin pituinen hyönteinen, joka loisii linnuissa.

Lintukirppu on parin millimetrin pituinen hyönteinen, joka loisii nimensä mukaisesti linnuissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Lintukirppu on lintujen vitsaus, mutta tarttuuko se myös ihmiseen?

Lintukirppu on parin millimetrin pituinen hyönteinen, joka loisii nimensä mukaisesti linnuissa. Keväällä ilmojen lämmetessä lintujen pesissä talvehtineet lintukirput lähtevät hakemaan itselleen uusia isäntäeläimiä.

”Lintukirppu saattaa kulkeutua ihmisen, lemmikkieläimen ja esimerkiksi ulkona kuivatettujen pyykkien mukana myös sisätiloihin”, kertoo lintujärjestö BirdLife Suomi ry:n tiedottaja Jan Södersved.

Purema ei ole vaarallinen

Lintu- eli kanakirppu puree usein myös ihmistä tai lemmikkiä, mutta purema ei ole vaarallinen. Lintukirpun jäljiltä iholle jää punaisia, hyttysenpistoa muistuttavia jälkiä, joita esiintyy muutaman kappaleen rykelmissä.

Allergikoille lintukirpun purema saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita.

”Lintukirppu ei jää kiinni ihmiseen tai kotieläimeen, sillä sille kelpaa ravinnoksi ainoastaan isäntäeläimiensä lintujen veri.”

Kiusallinen loinen

Sisätiloihin päässyt lintukirppu kuolee muutamassa päivässä, sillä se ei tule toimeen ilman isäntälajiaan.

Linnuille lintukirppu on kiusallinen loinen. Kirppujen pureminen ja veren imeminen saattavat heikentää vielä pesässään eläviä poikasia jopa niin, että ne menehtyvät.

”Lintukirppuja voi hävittää puhdistamalla linnunpönttöjä, mutta se on syytä tehdä jo talvella, ennen kuin kirput havahtuvat ja linnut aloittavat pöntöissä pesintänsä.”

X