Linnunlaulu on elämys – Virtuaalinen metsä edistää myös hyvinvointia

Oikean metsän lisäksi myös virtuaalinen metsä voi olla hyvinvointia edistävä ympäristö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulevaisuudessa metsäretken voi tehdä myös sisätiloissa.

Oikean metsän lisäksi myös virtuaalinen metsä voi olla hyvinvointia edistävä ympäristö.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Jos haluat mennä metsään, se onnistuu pian myös virtuaalisesti.

Joensuun Metla-taloon rakennetaan tämän vuoden aikana digitalisaation avulla kaksi virtuaaliluontotilaa. Metsän lisäksi Luonnonvarakeskuksen toimipaikassa pääsee viivähtämään myös suomalaisessa järvimaisemassa.

Luonnonvarakeskuksen Otaniemen toimitiloissa puolestaan on viimeistelyä vailla valmiina kokeellinen tutkimus siitä, miten virtuaaliluontoympäristö vaikuttaa ihmisiin.

”Luonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mutta nyt selvitämme, voiko myös virtuaalinen luonto olla työpaikalla stressistä palauttava, stressiä alentava ja rentouttava ympäristö, kertoo tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta.

Luontoympäristössä kuvaa ja ääntä

Virtuaaliluontoympäristön toteuttamiseen on useita eri tekniikoita.

Tyrväisen mukaan virtuaaliympäristö on useimmiten tila, jossa elävä kuva ja ääni luovat ympäristön.

Metla-talon toteutuksessa virtuaaliluonnolla tarkoitetaan äänten ja kuvan lisäksi luonnonvaloja jäljittelevää valomaailmaa sekä keinotekoista luonnon kuvaamista suurtulostein.

Virtuaaliluontoympäristöjä luodaan myös kotimaisten luontodokumenttien materiaaleista.

Ympäristöä voidaan halutessa vaihtaa esimerkiksi metsästä suoksi. Lisäksi luontoa voidaan tuoda sisätiloihin suorana online-kuvana.

Kansainvälisenä yhteistyönä suunnitellaan laboratoriota, jossa virtuaalisen luontoympäristön luomiseen yhdistetään lämpötila ja tuoksut.

Eri yleisöille voidaan tehdä erilaisia ympäristöjä. Yksi ratkaisu virtuaaliluontoympäristön toteuttamiseksi on välittää kuvaa virtuaalitodellisuuslasien ja ääntä kuulokkeiden välityksellä.

”Stressistä palautumisessa on kuitenkin tärkeää, että kokemus ei rasita näkö- ja kuuloaistia”, Tyrväinen sanoo.

Luontokeskus Haltiassa pääsee kiipeämään virtuaaliseen tunturimaisemaan. © JUKKA-PEKKA RONKAINEN / SUOMEN LUONTOKESKUS HALTIA

Linnunlaulu on elämys

Ihmisten aistiherkkyys on yksilökohtaista. Virtuaaliluontoympäristön synnyttämään kokemukseen vaikuttaa lisäksi vahvaasti se, miten paljon henkilö on liikkunut luonnossa.

Virtuaaliluontoympäristö on vietävissä muun muassa työpaikoille, tauko- ja odotustiloihin, kuntosaleille ja erilaisiin oppimisympäristöihin.

”Jos sairaalan pitkäaikaispotilas kuulee linnunlaulun ja näkee kauniin metsäympäristön, se on hänelle usein iso elämys”, Tyrväinen sanoo.

Virtuaaliympäristön vaikutustutkimuksella selvitetään myös sitä, kenelle virtuaalisesta luonnosta olisi hyötyä. Yksi keskeinen kysymys on, voisiko ympäristöjä hyödyntää monipuolisemmin myös kuntoutuksessa.

”Työpaikoille sijoitettuna virtuaaliluontoympäristö todennäköisesti kohentaisi työhyvinvointia.”

Portti aitoon luontoon

Liisa Tyrväisen mukaan virtuaaliluontoympäristöjä voitaisiin sijoittaa sellaisiin kasvukeskuksiin, jotka jäävät yhä kauemmaksi aidoista luonnonalueista.

Urbaaneissa ympäristöissä työpaikat ja asunnot voivat olla hyvin etäällä luonnosta. Nykyisin kaikki suomalaiset eivät enää välttämättä tiedä, minkälaista on olla metsässä.

Virtuaaliluontoympäristöllä ei ole tarkoitus korvata aitoa luontokokemusta vaan tuoda luonto virtuaalisesti lähemmäksi ihmistä. Se voi innostaa ihmisiä hakeutumaan ”oikean” luonnon pariin.

Tiesitkö?

1. Luonnon näkeminen vähentää vihan ja ahdistuksen tunteita sekä väsymystä. Luonto ylläpitää keskittymiskykyä ja lisää hyvänolontunnetta. Luonnossa liikkujilla on vähemmän psyykkisiä ongelmia.

2. Vihreys ja veden läheisyys ovat kautta ihmiskunnan historian tarkoittaneet ruokaa, juomaa ja suojaa. Solumme ”muistavat” tämän, vaikka eläisimmekin kaupungissa. Viherympäristön stressiä lievittävä vaikutus on tiedostamatonta ja usein hyvin nopeaa.

3. Jo miellyttävien luontokuvien katseleminen vähentää vihantunnetta. Epämiellyttävien kaupunkimaisten kuvien näyttäminen taas lisää väsymystä, kohottaa systolista verenpainetta ja kiihdyttää pulssia.

X