Maailman kovaäänisin lintu kailottaa puolisonsa korvaan – Aiheuttaako valkoseppäkotinga jopa kuulovaurioita?

Ihmisten maailmassa naiset eivät erityisesti arvosta, jos heidän korvan juuressaan vedetään moottorisaha käyntiin. Vieläkin oudompaa on, jos moottorisahan pärryttäminen korvan juuressa on merkki miehen rakkaudesta. Näin toimii kuitenkin valkoseppäkotinga.
Näin asiat kuitenkin ovat Amazonin sademetsässä elävällä valkoseppäkotingalla. Tutkijat osoittavat Current Biology -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa, että tämä pulun kokoinen lintu on maailman kovaäänisin lintu.
Sen sireenimäinen kiljahdus nousee noin 125 desibeliin, mikä vastaa moottorisahan ääntä tai – kuten tutkijat sanovat – paalutuskonetta. Sen ääni on yhdeksän desibeliä korkeampi kuin edellisellä ennätyksenhaltijalla piiskakotingalla.
Valkoseppäkotinga voittaa biisonin mylvähdyksen
Monet äänekkäimmistä nisäkkäistäkin jäävät valkoseppäkotingalle toiseksi. Esimerkiksi mölyapinoiden huuto tai biisonin mylvähdys ovat erittäin kovaäänisiä, mutta eivät yhtä kovaäänisiä kuin valkoseppäkotingan ”laulu”.
Miksi valkoseppäkotinga sitten tarvitsee näin kovan lauluäänen?
Vastaus ei nimittäin ole, että se koettaa houkutella naaraita kaukaa. Tutkijoiden havaintojen mukaan koiras alkaa laulamaan vasta kun se on löytänyt naaraan ja ne istuvat lähekkäin.
Tutkjjat ihmettelevätkin, miten naaras välttyy kuulovauriolta altistuessaan moisille desibeleille lähietäisyydeltä. Onni onnettomuudessa kuitenkin on, että laulu on hyvin lyhyt.
Populaatiot vähenevät – Amazonin sademetsän tulipalot koituvat kohtaloksi
Valkoseppäkotingoista ei tiedetä paljonkaan, mutta sen populaatiot ovat viime vuosina vähentyneet, kun sen elinalueilta on hakattu.
Tutkijat kertovatkin, että heidän tarkkaillessaan valkoseppäkotingoja rinnemetsässä paikallinen maanviljelijä sytytti rinnelaakson palamaan ja savu täytti koko metsän.
Tämän syksyn ennätysmäisissä paloissa Amazonissa on luultavasti menetetty paljon valkoseppäkotingojen elinalueita.