Made kutee helmikuussa, jolloin vesistönsä hyvin tunteva kalastaja pyytää sesonkikalaa – ”Keskitalven suosituin ruoka on ylivoimaisesti madekeitto”

Madetta pyydetään alkutalven aikana verkolla tai katiskalla, myöhemmin rysällä. Seurasimme Jorma Ja Karoliina Kääpän mateen pyyntiä Päijänteellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Madesesonki on nyt parhaimmillaan. Etelä-Suomessa matikkaa pyydetään tammi-maaliskuussa.

Madetta pyydetään alkutalven aikana verkolla tai katiskalla, myöhemmin rysällä. Seurasimme Jorma Ja Karoliina Kääpän mateen pyyntiä Päijänteellä.
Teksti:
Elina Kirssi

Made kutee keskellä talvea helmikuussa, jolloin myös mateen kalastus on kiivaimmillaan. Mateen pyynti alkaa Etelä-Suomessa jo tammikuussa ja jatkuu Pohjois-Suomessa helmikuun loppuun asti.

Sesonkikalan pyyntiaika on lyhyt, vain pari kuukautta, eikä kala tartu verkkoon tai rysään missä tahansa.

Kuhmoisissa asuvien ammattikalastajien Jorma Kääpän ja Karoliina Kääpän suku on kalastanut Päijänteellä jo lähes 70 vuotta. Jorman isoisä Vihtori aloitti Päijänteen saaristossa mateenpyynnin itse tekemillään pyydyksillä, ja Jorma ja tytär Karoliina kalastavat madetta yhä samoissa, hyväksi havaituissa paikoissa Päijänteellä lähellä Kuhmoisia.

Kalastaja Karoliina Kääpä on ammattikalastaja jo seitsemännessä sukupolvessa. Mateenpyynnissä mukana myös isä Jorma Kääpä. © RAMI MARJAMÄKI

Millaisissa paikoissa made oikein viihtyy?

”Sen verran perimätietoa pitää olla, että lähialueella on oltava jonkinlainen mateen kutualue. Tässä kohtaa on periaatteessa neljä eri reittiä selän keskellä ja saaristossa, ja kun tammikuussa mateet alkavat vaeltaa, silloin niitä saadaan”, Jorma Kääpä kertoo Päijänteen jäällä.

Kääpien verkot ovat kulkureittien varrella sekä kutualueella. Tänä vuonna Kääpät pääsivät aloittamaan talvikalastuksen jo joulun jälkeen ja tammikuussa he ajoivat pyyntipaikoille jo autolla jäätä pitkin. Normaalisti tähän aikaan jäät saattavat olla vielä sulana tai liikkuminen on turvallista vain moottorikelkalla.

Made viihtyy viileissä muutaman asteen lämpöisissä vesissä. Kesällä vesien lämmetessä kala vetäytyy syvänteisiin, joten sen pyyntiaika on lyhyt. © Rami Marjamäki

Made viihtyy viileissä muutaman asteen lämpöisissä vesissä. Kesällä vesien lämmetessä kala vetäytyy syvänteisiin, joten sen pyyntiaika on lyhyt. © Rami Marjamäki

”Madekeitto on parhaita kalakeittoja”

Alkutalven aikana made tarttuu parhaiten verkkoon, mutta myös katiskalla pärjää. Sesongin loppupuolella Kääpät pyytävät matikkaa matalammista vesistä, sillä mateet kutevat noin 1–2 metrin syvyydessä. Siellä madetta pyydetään myös rysällä.

Ammattikalastajat tarvitsevat Ely-keskuksen myöntämän lisenssin mateenpyyntiin, vapaa-ajan kalastajilta taas vaaditaan Metsähallitukselta hankittu pyydyslupa.

Kun made on nostettu järvestä, se voi pärjätä sumpussa eli järveen asetetussa verkkokassissa vielä noin viikon verran, jos sille ei ole heti käyttöä.

”Kalan pitää olla tuore, kuollutta kalaa ei kannata syödä. Nylkemisen pitäisi tapahtua aika pian teurastamisen jälkeen”, Kääpät kertovat.

Entä mitä matikasta sitten voi valmistaa? Kääpillä vastaus on heti valmiina.

”Keskitalven suosituin ruoka on ylivoimaisesti madekeitto. Jotkut tekevät isoista mateista myös muhennosta. Madekeitto on parhaita kalakeittoja, se ei heinäkuun helteillä niin maittaisi, mutta keskitalveen madekeitto kuuluu.”

Mateen lisäksi ammattilainen keittää mateen maidossa ja lisää keittoon vähän voita, perunaa, sipulia ja suolaa.

”Ei se paljon muuta tarvitse”, Jorma sanoo.

Lue myös: Reportaasi Päijänteeltä – Jorma Kääpä ja Karoliina-tytär jatkavat kalastajasuvun arkea: ”Kalalla on nyt nostetta sen terveysvaikutusten ansiosta”

Verkon silmäkoko ratkaisee, minkä kokoiset kalat tarttuvat verkkoon. Tässä näkyy osa kuhasaaliista. © Rami Marjamäki

X