Maito kutisti ihmiskallon

Ennen maanviljelyä ihmisen luut olivat yhtä vahvoja kuin orangeilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kanadalaistutkijoiden mukaan syy kallon kutistumiseen oli ruokavaliossa. @ISTOCK

Ennen maanviljelyä ihmisen luut olivat yhtä vahvoja kuin orangeilla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Maidon on sanottu vahvistavan luita. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että kun ihmiset siirtyivät syömään maitotuotteita, heidän pääkallonsa kutistui.

Tutkijoiden mukaan syy kallon kutistumiseen oli ruokavaliossa. Metsästäjä-keräilijät söivät ravintoa, joka vaati paljon jauhamista. Siksi heillä oli voimakkaat leukalihakset ja suuremmat leuat.

Kun ruokavalio pehmeni, ei tarvittu enää suuria leukoja. Leukojen kutistuessa myös kallon muut osat pienentyivät.

Kalifornian  yliopiston tutkimus perustuu yli tuhannen esihistoriallisen kallon tutkimukseen.

Metsästäjä-keräilijöiden ja maanviljelijöiden kallojen erot ovat pieniä mutta johdonmukaisia.

Suurimmat erot mitattiin metsästäjä-keräilijöiden ja maitoa kuluttavien ryhmien välillä, mikä viittaa siihen, että maitotuotteet ovat vaikuttaneet kallon evoluutioon eniten.

Viljapohjainenkin ravinto on vaatinut keskimääräistä enemmän jauhamista kuin maitotuotteiden jauhaminen.

Maitotuotteita syövillä ryhmillä yläleuka oli lyhyempi ja alaleuka pienempi kuin muilla ryhmillä.

Maanviljelyn tiedetään keventäneen ihmisen luurankoa. Muinaisilla metsästäjä-keräilijöillä oli noin 20 prosenttia enemmän luumassaa kuin samaan aikaan eläneillä ensimmäisillä maanviljelijöillä.

Metsästäjä-keräiljöiden luut olivat yhtä vahvoja kuin tämän päivän orangeilla.

Lue myös:

Esi-isämmekin hoitivat hampaitaan – Käytössä puiset hammastikut ja mehiläisvaha

 

X