Masentuneet käyttävät sanoja ja kuvia eri tavalla – kiinnitä huomiota näihin

Tutkijoiden mukaan värittömien kuvien jakaminen somessa voi viestiä masentuneisuudesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijoiden mukaan värittömien kuvien jakaminen somessa voi viestiä masentuneisuudesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Lauri Seppälä

Masennus muuttaa lähes kaikkea ihmisessä – kuten sitä, miten liikumme ja nukumme ja miten olemme vuorovaikutuksessa ympärillä olevien ihmisten kanssa.

Masennus heijastuu jopa siihen, miten siihen sairastunut puhuu ja ilmaisee itseään. Joskus tällä ”masennuksen kielellä” voi olla voimakas vaikutus muihin.

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet selvittää masennuksen ja kielen tarkkaa suhdetta. He ovat tehneet kielellisiä analyyseja esimerkiksi ihmisten päiväkirjoja lukemalla.

Nyt uusi tekniikka auttaa pääsemään lähemmäs täydellistä kuvaa.

Tietokoneiden tekstianalyysit mahdollistavat äärimmäisen suurien tietoaineistojen käsittelyn muutamassa minuutissa.

Tietokone voi laskea muun muassa sanojen ja sanaluokkien prosenttiosuuksia, keskimääräisiä lausepituuksia, kieliopin malleja ja monia muita tietoja, jotka muuten jäisivät huomaamatta.

Äärimmäisiä ilmauksia

Clinical Psychological Science -lehdessä julkaistu uusi tutkimus paljastaa sanaluokkia, jotka auttavat ennakoimaan, kärsiikö joku masennuksesta.

Tutkijat ohjasivat tietokoneohjelman tarkastelemaan kielenkäyttöä keskustelupalstoilla, jotka käsittelivät mielenterveyttä ja joihin mielenterveysongelmaiset kirjoittivat. Tietokone teki poiminnat 64 eri keskustelupalstasta. Yhteensä kirjoittajia oli noin 6 400.

Masentuneet käyttivät tavallista enemmän sanoja, jotka välittävät kielteisiä tunteita. Tällaisia sanoja olivat muun muassa ”yksinäinen” (lonely), ”surullinen” (sad) ja ”kurja” (miserable).

Poiminnoissa oli myös paljon niin kutsuttuja ”absoluuttisia sanoja”, äärimmäisiä ilmauksia. Tällaisia olivat esimerkiksi ”aina” (always), ”ei mitään” (nothing) ja ”täysin” (completely).

Tutkijat kertovat ennustaneensa jo tutkimuksen alussa, että masennuksesta kärsivillä ihmisillä on mustavalkoinen maailmankuva, jota äärimmäiset sanat ilmentävät. Ne yhdistyivät negatiivisia tunnesanojakin vahvemmin masentuneisiin.

Ajatukset itsessä

Tutkijat vertasivat tuloksia muihin keskusteluihin palstoilla, joihin osallistui esimerkiksi äitejä ja opiskelijoita.

Tutkijat havaitsivat, että absoluuttisia ilmauksia esiintyi ahdistuneisuutta ja masennusta käsittelevillä palstoilla keskimäärin 50 prosenttia enemmän.

Itsemurhaa käsittelevillä foorumeilla määrä oli jopa 80 prosenttia suurempi kuin niillä palstoilla, joilla oli oletettavasti mieleltään terveitä kirjoittajia.

Masentuneiden kielessä esiintyi myös tavallista useammin persoonapronomini ”minä”. Vähemmän taas esiintyi muista käytettäviä pronomineja, kuten ”sinä” tai ”he”.

Asiantuntijoiden mukaan kyse on siitä, että masentuneet ovat muita enemmän keskittyneet itseensä ja vähemmän muiden kanssa tekemisissä.

Väritön kuvamaailma

Myös siitä, millaisia kuvia lähettää sosiaalisessa mediassa, voi tehdä päätelmiä masentuneisuudesta.

EPJ Data Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tekoäly analysoi 43 950 kuvaa, jotka se oli poiminut kuvien jakopalvelu Instagramista. Kuvat olivat peräisin 166 käyttäjältä, joista 71:lla oli diagnosoitu masennus.

Tekoäly tarkasteli paitsi kuvien värimaailmaa myös kasvoihin liittyviä ominaisuuksia.

Tulokset osoittivat, että masentuneilla henkilöillä oli enemmän kuvia, jotka olivat muita sinisempiä, tummempia ja harmaampia.

Tutkimusraportti kertoo, että käyttäjillä oli ylimitoitettu mieltymys suodattaa kaikki värit lähetetyistä valokuvista verrattuna ei-masentuneiden lähettämiin kuviin.

Sovellus apuun?

Samassa tutkimuksessa selvisi, että masentuneet tutkittavat lähettivät todennäköisemmin kasvokuvia, mutta eri ihmisiä oli yhdessä kuvassa keskimäärin selvästi vähemmän kuin ei-masentuneilla ihmisillä.

Tämä voi tutkijoiden mukaan olla osoitus siitä, että masentuneiden sosiaalinen vuorovaikutus on normaalia huomattavasti vähäisempää.

Kun yhä suurempi määrä sosiaalisesta vuorovaikutuksesta tapahtuu verkossa, mahdollisuudet tekoälyn tekemään henkisten ja fyysisten sairauksien tunnistamiseen ovat valtavat, toteaa Christopher Danforth, yksi tutkijoista.

”Kuvittele puhelinsovellus, joka kertoo lääkärille tarpeesta tarkistukselle, kun käyttäytyminen on muuttunut huonompaan suuntaan – mahdollisesti ennen kuin huomaat itse ongelmia.”

X