Merkittävä löytö sai tutkijat hämilleen – Tuhosiko elohopea Maya-sivilisaation?

Korkeita elohopeapitoisuuksia mitataan usein alueilta, joissa on raskasta teollisuutta. Siksi tutkijoiden hämmästys oli suuri, kun muinaisen Maya-valtakunnan alueelta mitattiin erittäin korkeita pitoisuuksia elohopeaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten mayat olisivat tienneet altistavansa terveytensä vaaraan ja saastuttavansa maan?

Korkeita elohopeapitoisuuksia mitataan usein alueilta, joissa on raskasta teollisuutta. Siksi tutkijoiden hämmästys oli suuri, kun muinaisen Maya-valtakunnan alueelta mitattiin erittäin korkeita pitoisuuksia elohopeaa.
Teksti: Jani Kaaro

Maya-valtakunnan alueen maaperässä on elohopeaa luontaisesti erittäin vähän, joten korkeat pitoisuudet ovat peräisin mayojen toiminnasta. Elohopeasaasteen kertyminen on ajoitettu niin sanotulle klassiselle kaudelle eli 250–1100 jaa.

Kuinka korkeita pitoisuudet sitten ovat Maya-valtakunnan alueella?

Elohopean turvaraja on 1 ppm (miljoonasosa tilavuudesta), mutta paikoin maaperästä mitattiin jopa 17 ppm:n pitoisuuksia. Se on niin korkea, että se muodostaa vieläkin terveysriskin esimerkiksi kaivauksia tekeville arkeologeille. Yleisesti ottaen elohopeapitoisuudet olivat kaikissa mittauspisteissä huomattavasti korkeammat kuin alueen maaperässä yleisesti ottaen on.

Tutkijat uskovat, että elohopea oli peräisin sinooperista; mineraalista, joka sisältää paljon elohopeaa. Mayat uskoivat, että sielun voima elää veressä, ja siksi sinooperista saatava punainen väriaine oli heille tärkeää. He käyttivät sitä koristeluun ja maalaamiseen, ja sitä laitettiin hautalahjaksi vainajien matkaan. Mayat eivät tienneet, että samalla he altistivat terveytensä vaaraan ja saastuttivat maan elohopealla.

Tutkijoiden mukaan ­mayat ovat altistuneet niin korkeille elohopeapitoisuuksille, että sen on täytynyt vaikuttaa ihmisten terveyteen. Eloho­pealla voi olla näppinsä pelissä myös mayojen sivilisaation rapistumisessa, mutta tätä tutkimus ei voi osoittaa.

Lue myös: Kana haudattuna ja muita mayojen ruokia

Lue myös: Luulitko sinäkin kaakaon olevan Maya-kansojen keksimää? Täällä kaakaopuun siemeniä käytettiin jo 1 500 vuotta aikaisemmin

Mayat ja kahvipavut

© iStock

X