Polttavan veden mysteeri ratkesi – Nämä meduusat polttavat ilman kosketusta

Moni uimari on saanut kokea, miten kipeältä meduusan polttiaislonkerot tuntuvat. Tuore tutkimus selvitti yllättävän seikan polttavan veden mysteeristä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Meduusat erittivät veteen limaa, joka oli polttavaa.

Moni uimari on saanut kokea, miten kipeältä meduusan polttiaislonkerot tuntuvat. Tuore tutkimus selvitti yllättävän seikan polttavan veden mysteeristä.
Teksti:
Jani Kaaro

Nyt tuore tutkimus osoittaa, ettei meduusan tarvitse aina edes koskea ihmistä polttaakseen tätä. Jotkut meduusat polttavat, kun ne erittävät veteen limaa, joka sisältää polttiaissoluja. Kun meduusoja on paljon, tämä lima voi polttaa ja ärsyttää ihoa.

Amerikkalaistutkimus sai alkunsa havainnosta, jonka mukaan ihmiset saivat iho-oireita uituaan meduusoja vilisevässä vedessä vaikka meduusat eivät koskettaneet heitä.

Havainto oli siksikin outo, että kyseinen meduusalaji (Cassiopea) ei ollut mikään erityisen polttava laji.

Polttavan veden aiheuttaja selvisi

Tutkijat veivät meduusoja laboratorioon ja havaitsivat, että ne erittivät veteen limaa, joka oli polttavaa. Kun limaa sisältävään veteen laitettiin pieniä katkarapuja, ne kuolivat hyvin nopeasti kosketettuaan limaa. Limalla saattaa siis olla merkitystä meduusojen ravinnonhankinnassa.

Tutkimus on merkittävä siksi, että polttavan veden ongelma on tunnettu pitkään, mutta tähän asti sen aiheuttajaa ei ole tiedetty. Seuraavaksi aiotaan selvittää, kuinka yleistä polttavan liman eritys meduusojen maailmassa on.

Meduusat polttavat ilman kosketusta

Meduusat voivat toki pistää etänä muutenkin kuin liman avulla. Esimerkiksi irronneet, vedessä ajelehtivat polttiaislonkerot voivat polttaa siinä missä ehjätkin.

Lue myös: Aurinkolomilla vaarat vaanivat myös rantahiekassa ja uima-altaalla – Näin vältät visaiset virukset, ihotulehdukset ja vatsaoireet

Lue myös: Uusi herkku tulee ruokapöytäämme: Meduusa – siitä saa jo nyt rapeita lastuja!

Tanskalaisten tutkijoiden kuivaama meduusalastu.

Tanskalaisten tutkijoiden kuivaama meduusalastu. © Anders Boe / SDU

Lue myös: Miljoonia vuosia sitten pihkan vangiksi jäänyt kuoriainen kertoo meille paitsi omastaan, myös muurahaisten esihistoriasta

Pieni kovakuoriainen pihkan vankina

© Caltech

X