Tutkimus: Näin parjatut merisaukot parantavat rannikon asukkaiden tienestejä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Merisaukko
© James Thompson
Simpukoiden viljelijät ja ravustajat Kanadan Tyynenmeren puoleisella rannikolla ovat olleet pitkään raivoissaan merisaukoille. Nyt tutkimus kuitenkin kielii, että merisaukot parantavat asukkaiden tienestejä.

Merisaukot herkuttelevat lähiruoalla ja niille maistuvat simpukat, osterit ja ravut, joten ne verottavat kalastajien ja simpukanviljellijöiden tienestejä. Merisaukkojen aiheuttamien vahinkojen on arvioitu kustantavan noin seitsemän miljoonaa Kanadan dollaria vuodessa.

Ekosysteemin parantajat

Brittiläisen Kolumbian yliiopiston tutkijat ovat kuitenkin arvioineet merisaukkojen taloudellisia kokonaisvaikutuksia ja päätyneet mielenkiintoiseen laskelmaan. Vaikka saukkojen aiheuttamat taloudelliset menetykset tekevätkin seitsemän miljoonaa, merisaukot tuottavat ainakin 46 miljoonaa Kanadan dollaria.

Tutkijoiden mukaan merisaukot parantavat ekosysteemin tilaa, mikä koituu lopulta kaikkien rannikon asukkaiden hyödyksi.

Merisiilit maistuvat merisaukoille

Tärkeä osa merisaukkojen taloudellisesta hyödystä koituu siitä, että ne syövät merisiilejä. Merisiilit ovat laiduntajia, jotka petojen puuttuessa ovat lisääntyneet valtavasti ja ne ovat syöneet rannikon mahtavat ruskoleväkasvustot – joista puhutaan joskus kelppimetsinä – lähes tyhjiksi.

Kun merisaukot ovat palaneet rannikolle, ne ovat syöneet merisiilejä, ja kelppimetsät ovat päässet elpymään. Levien elpyminen puolestaan on parantanut monien kalalajien lisääntymismenestystä.

Merisaukkojen kanta on elpynyt hyvin

Merisaukot metsästettiin Kanadan Tyynenmeren puoleiselta rannikolta käytännössä sukupuuttoon 1800-luvulla. Niitä on istutettu takaisin 1970-luvulta alkaen, ja kanta onkin elpynyt hyvin.

Tutkimuksessa mallinnettiin merisaukon taloudellisia vaikutuksia sitten, kun kanta nousee noin viiteen tuhanteen yksilöön ja ne ovat vallanneet koko aiemman esiintymisalueensa takaisin.

Myös turistit saapuvat alueelle

Tutkijat laskivat, että sen jälkeen kun merisaukot istutettiin takaisin rannikolle, vedessä on 40 prosenttia enemmän elämää kuin ennen sitä. Esimerkiksi kameleonttisimpun kanta on kolmikertaistunut ja lukuisat muutkin kala- ja äyriäislajit kukoistavat levämetsissä.

Saukkojen ansiosta alueelle tulleiden kalojen taloudellinen arvo on tutkijoiden mukaan noin 10 miljoonaa Kanadan dollaria vuosittain.

Merkittävimmän taloudellisen hyödyn tuovat kuitenkin turistit, joita merisaukot houkuttelevat alueelle. He tuovat alueelle noin 40 miljoonaa Kanadan dollaria vuosittain.

Lue myös: Meritähtien massakuolemat jatkuvat Yhdysvalloissa – Tutkijat ovat huolissaan ekosysteemin avainlajin kohtalosta

X