Koosta on hyötyä soitimella – Näin komea metsokukko maksaa elämänsä aikana suuruudestaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Metsoilla sukupuolten välinen kokoero on lintumaailman suurimpia.
Metsoilla sukupuolten välinen kokoero on lintumaailman suurimpia. © Jere Malinen
Metso on mahtava lintu. Jopa niin mahtava, että kukon on maksettava suuruudestaan kuolettavat verirahat.

Metsojen soidinaika tarjoaa sitä todistaville melkoisen elämyksen. Se on suurten lintujen tarkkaan käsikirjoitettu näytelmä. Mutta onko roolijaossa jokin vialla? Puolenkymmentä viisikiloista lintua tappelee pari viikkoa joka aamu tantereella. Naaraat eli koppelot tyytyvät katselemaan näytöksiä puun oksilta.

Loppukohtauksessa naaraat laskeutuvat maahan ja kerääntyvät kukoista kovimman ympärille. Naaraita on yleensä enemmän kuin kilpakosijoita ja ne ovat puolet pienempiä.

Miksi metsot eivät voi olla tasalaatuisia kuin talitiaiset?

Metsoilla sukupuolten välinen kokoero on lintumaailman suurimpia. Se juontaa juurensa ryhmäsoitimelle. Siellä suuret kukot menestyvät pieniä paremmin. Niinpä ne pääsevät jatkamaan tätä ominaisuutta seuraaviin kukkosukupolviin.

Touko-kesäkuussa koiraita ja naaraita kuoriutuu yhtä paljon. Kukkopoikasen suuruudenhulluus käynnistyy heti kuoriutumisesta.

Metsokukko joutuu satakertaistamaan 37 gramman kuoriutumispainonsa reilussa kahdessa kuukaudessa. Naaraalle riittää puolet koiraan ”kasvunäkymistä”.

Lihotuskuuri tietää kukonpojille kiireisiä aikoja. Niiden on hamuttava hyönteisiä ja kasvinosia kauemmin ja kauempaa kuin naaraan.

Näin ollen metsokukko altistuu pedoille ja kylmyydelle huomattavasti siskojaan hanakammin. Kylmettyminen ja ”jatkuva ravintopula” taas altistavat sairauksille. Kuolemankierre on valmis.

Metsokukko ei pärjää naaraiden tavoin niukoissa olosuhteissa

Sateisina ja kylminä kesinä kukkopoikien ongelmat korostuvat. Ravintopula ja kylmyys ovat alati vieraina. Niukoissa olosuhteissa naaraat menestyvät paremmin. Huonojen vuosien pienissä poikueissa on valtaosa naaraita.

Koiraspoikasten suuremman kuolleisuuden perimmäisenä syynä on sukupuolivalinnan aiheuttama koiraiden koon kasvu. Suuresta koosta on hyötyä soitimella, mutta poikasille nopea kasvu kostautuu suurempana kuolevuutena.

Niinpä metsissämme lymyävistä täysikasvuisista linnuista vain 40 prosenttia on kukkoja, loput koppeloita.

Lue myös: Fasaani on kulttuurilintu – Linnuston kummajainen on liian kaunis luontoon

X