Tätä on kulutustuotteissa! Triklosaani on bakteereita ja sienikasvustoja tuhoava antibakteerinen aine, joka tekeekin bakteerit vahvemmiksi

Jaa kaverilleTilaa Seura
Triklosaani on antibakteerinen yhdiste, jota on lisätty valtavaan määrään erilaisia kulutustavaroita estämään bakteerien kasvua.
© iStock
Triklosaani on antibakteerinen yhdiste, jota on lisätty valtavaan määrään erilaisia kulutustavaroita estämään bakteerien kasvua.

Triklosaania on deodoranteissa, kosmetiikkatuotteissa, hammastahnoissa, suuvesissä ja jopa jätesäkeissä ja luottokorteissa.

Yhdysvalloissa 75 prosentilla aikuisista on veressä mitattavissa olevia pitoisuuksia triklosaania. Kymmenellä prosentilla triklosaanin tasot ovat niin korkeat, että ne estävät kolibakteerin kasvua.

Onko trikolosaanin lisääminen kulutustuotteisiin järkevää?

Tuore yhdysvaltalaistutkimus herättää kuitenkin vakavan kysymyksen siitä, kuinka järkevää triklosaanin lisääminen kulutustuotteisiin on. Tutkimuksessa havaittiin, että triklosaani lisää bakteerien vastustuskykyä monia eri antibiootteja vastaan.

Yhdessä kokeessa bakteereja käsiteltiin triklosaanilla ennen kuin ne altistettiin antibiooteille.

Antibiootit eivät normaalisti tapa kaikkia bakteereja, vaan vain suurimman osan, ja jälkityöt jäävät immuunijärjestelmälle. Niinpä tässäkin kokeessa kontrolliryhmän bakteereista selvisi vain yksi miljoonasta, jolloin immuunijärjestelmällä ei ole vaikeuksia tappaa loppuja bakteereita.

Triklosaaniryhmässä henkiin sen sijaan jäi yksi kymmenestä, mikä olisi ollut aivan liikaa immuunijärjestelmän siivottavaksi.

Korkeammat bakteeripitoisuudet

Toisessa kokeessa  virtsatieinfektiosta kärsivien hiirien annettiin juoda triklosaanilla terästettyä juomavettä. Näin niiden veren triklosaanipitoisuus saatiin suhteellisesti samoihin lukemiin kuin on mitattu ihmisiltä.

Tulokset osoittivat, että triklosaanille altistetuista hiiristä mitattiin antibioottikuurin jälkeen sata kertaa korkeampia bakteeripitoisuuksia kuin kontrolliryhmässä.

Näin antibiootit eivät kyenneet taltuttamaan virtsatieinfektiota, jos bakteerit olivat altistuneet ensin triklosaanille.

Tolkkua antibakteeristen aineiden käyttöön

Triklosaanin bakteereja voimistava vaikutus tulee siitä, että se laittaa bakteerit eräänlaiseen lepotilaan. Lepotilassa ne ovat paremmassa suojassa antibiootteja ja muunkinlaisia uhkia vastaan.

Tutkijat toivovat, että heidän tuloksensa saa viranomaiset miettimään uudelleen antibakteeristen aineiden käyttöä kulutustuotteissa.

X