Ikuisena pidetty jää sulaa Grönlannissa – Mikko ”Peltsi” Peltola todisti ilmastonmuutoksen vaikutusta

Jaa artikkeli
Mikko Peltola
Grönlantia on sanottu ikuisen jään saareksi. Peltsin unelmien kalapaikka Kangiajoki oli syyskuussa täynnä rautuja, mutta jäätiköitä saa etsiä kauempaa kuin ennen. © HENRI HELLSTEN
Mikko ”Peltsi” Peltola on nähnyt, miten arktinen luonto katoaa. Vuoden positiivisin suomalainen aikoo tehdä oman osansa maailman parantamiseksi.

Ilmaston lämpeneminen ei ole enää uskonasia, vaan faktaa. Suomenkin keskilämpötilat voivat nousta tämän vuosisadan aikana eri ennusteiden mukaan 2–6 astetta.

Jos emme tee asialle mitään, jo lastenlastemme leikkiympäristöt alkavat näyttää hyvin erilaisilta kuin nyt.

Tätä ennen suomalaiset näkevät muutokset muualla, aluksi kaukomatkakohteissa ja arktisella alueella. Näin on esimerkiksi käynyt Pohjolan tuntijalle, kalastusopas Mikko ”Peltsi” Peltolalle.

Muutosvauhti yllättää

Peltola vietti syyskuun alun Grönlannissa, Arktiset vedet -tv-sarjan kuvauksissa. Jäätikköalueiden lähellä rautua narratessa hän huomasi itsekin, että jotain on nyt toisin.

”Paikalliset ihmiset kertoivat paljon tarinoita siitä, kuinka meri ei enää jäädy entiseen tapaan ja liikkuminen on siitä syystä vaikeutunut”, Mikko Peltola kertoo.

Alueella on perinteisesti totuttu kulkemaan jäitä pitkin, koska virallinen tieverkko on olematon.

”Huolestuttavaa on se, että jäiden katoaminen on tapahtunut aivan viime vuosina ja hyvin nopealla tahdilla. Ihmiset ovat jopa vähän peloissaan.”

Peltsi voitti syyskuussa Vuoden Positiivisin suomalainen -tittelin, joten hän on oikea ihminen kertomaan, mitä me kaikki voisimme asian hyväksi tehdä. Pienilläkin asioilla on kun merkitystä.

Peltsin neuvot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi:

1. Vähennä lihan, etenkin naudanlihan syöntiä. Se on helpoin tapa hillitä omalta osaltaan ilmaston lämpenemistä.

2. Lisää pyöräilyä. Kaikki lyhyet matkat Suomessa pystyy kulkemaan polkupyörällä kesät ja talvet.

3. Vähennä autoilua ja luovu perinteisestä polttomoottorikäyttöisestä autosta. Hybridi on hyvä vaihtoehto. Auto on vain liikkumaväline: kukaan ei tarvitse 500 hevosvoimaa arkiliikenteessä.

4. Harkitse ostoksiasi, luovu kertakäyttökulttuurista. Pitäisi ostaa laadukkaampaa tavaraa, joka kestää isältä pojalta. Esimerkiksi ulkoiluvaatteista löytyy jo tuotteita, joiden voi olettaa kestävän kymmeniä vuosia.

5. Asumisen energiavalinnat ovat Suomessa tosi isossa roolissa. Aurinkovoima ja maalämpö ovat hyviä lisäkeinoja energian säästämiseen.

X