Tutkimus: Makean ruoan mysteeri – Miksi kärpäselle ei maistu kylmä makea?
Makean aistimisessa banaanikärpäseen pätee sama kuin ihmiseenkin. Jos sille tarjotaan makeaa, se syö sitä lämpimänä, mutta vain pitkin hampain kylmänä.
Omenapiirakka maistuu makeammalta huoneenlämpöisenä kuin jääkaappikylmänä. Miksi makea ei maistu kylmänä? Sitäpä ei tiedetä, ja siksi ruotsalaistutkijat ovat selvitelleet makean aistimisen mekanismia molekyylitasolla – banaanikärpäsellä.
Koska banaanikärpäsen makuaistimusten mekanismi tunnetaan, se on hyvä koe-eläin makututkimuksissa.
Makea aistitaan hermosolulla, joka aktivoituu sokerista
Banaanikärpänen aistii erilaisia makuja makuhermosoluilla. Makeille mauille on yhdenlainen hermosolu, joka aktivoituu sokerista. Kitkerille mauille on toinen, joka aktivoituu kaikenlaisista karvaista mauista. Lisäksi kolmas hermosolutyyppi, mekanosensorinen, kertoo kärpäselle ruoan koostumuksesta: onko se esimerkiksi liian kovaa.
Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että kun kärpänen maistaa jotakin kylmää, se aktivoi samanaikaisesti sekä kitkerät että mekanosensoriset hermosolut. Toisin sanoen, näiden hermosolujen samanaikainen aktivoituminen kertoo kärpäselle jonkin olevan kylmää.
Tästä syystä kärpänen lopettaa ruokailun
Tulos selittää molekyylitasolla, miksi kärpäselle ei maistu kylmä makea. Sekä kitkerät maut että ruoan kova koostumus ovat signaaleja, jotka saavat kärpäsen lopettamaan ruokailun. Kun ne aktivoituvat samanaikaisesti, on vaikutus vielä voimakkaampi.
Lue myös: Kakkaa aamiaiseksi – Luonnon kiertokulussa kärpäsellä on tärkeämpi rooli kuin uskommekaan