Miksi ihmeessä siilin suu vaahtoaa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Siilin vaahtoamiseen on monta syytä. © ismo pekkarinen/0m-arkisto
Siilin vaahdottamista kutsutaan myös itsevoiteluksi.

Siilin suupielissä näkyy joskus valkoista kuolaa. Mistä siinä on kysymys?

Kun siili kohtaa uuden ja oudon hajun, se alkaa nuolla kylkiään ja jalkojaan, kunnes sylki alkaa vaahdota. Siili levittää vaahdon karvapeitteelleen ja piikkeihinsä. Siili voi myös pureskella myrkyllistä kasvia tai rupikonnan nahkaa ja levittää pureskelussa erittyneen syljen päällensä.

”Siilin vaahdottamisesta eli itsevoitelusta ei ole olemassa tutkittua tietoa”, kertoo Suomen Siiliyhdistys ry:n puheenjohtaja Heidi Burmeister.

”Vaahdottamisen on oletettu olevan osa siilin puolustusjärjestelmää. Vaahto voi suojella siiliä saalistajilta. Itsevoitelulla siili saattaa kätkeä omaa hajuaan ympäristönsä hajumaailmaan.”

Siilin erikoinen tapa viehättää vastakkaista sukupuolta

Syljellä voitelua ja vaahdottamista on havaittu siileissä juuri niiden pariutumisaikana, joten itsevoitelu voi olla myös yritys viehättää toista sukupuolta.

Uusi, outo haju ylikuormittaa siilin hajureseptoreita, joten vaahdottaminen saattaa olla myös puhdistautumista. Kuolaansa levittämällä siili voi myös yrittää päästä eroon loisistaan.

”Kaikkien siilien, ikään ja sukupuoleen katsomatta, on havaittu vaahdottavan itseään”, Heidi Burmeister toteaa.

”Yksiselitteistä syytä siilien itsevoiteluun ei kuitenkaan voida ainakaan vielä nimetä.”

Lue myös: Mitä siili syö? Näin ruokit siiliä oikein – maito voi koitua herkkusuun kohtaloksi

Lue myös: Hurmaava siili vierailee päivittäin Annen luona aterioimassa: ”En lakkaa hämmästelemästä sitä, kuinka paljon ruokaa mahtuu noin pieneen otukseen”

siilin vierailu

”En lakkaa hämmästelemästä sitä, kuinka paljon ruokaa mahtuu noin pieneen otukseen – joskus olen pohtinut, voivatko siilit poksahtaa silkasta liiasta syömisestä”, Anne Kolehmainen sanoo. © Anne Kolehmainen

X