Miksi suurpetoja pannoitetaan?

Panta on pyöreäreunainen ja joustava, joten siitä ei koidu haittaa eläimelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

GPS-panta välittää tiedot satelliitin kautta seurantajärjestelmään.

Panta on pyöreäreunainen ja joustava, joten siitä ei koidu haittaa eläimelle.
Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Karhuille, susille ja ilveksille on laitettu seurantapantoja? Mitä hyötyä pannoituksesta on?

Peto-Anselmi

Vastaus

Pannoituksilla kerätään tietoa petojen liikkeistä ja niiden reviirien ja elinpiirien sijainnista ja koosta. Karhun, suden tai ilveksen kaulaan ripustettu GPS-panta välittää tiedot satelliitin kautta Luonnonvarakeskuksen seurantajärjestelmään.

”Pannoituksen välityksellä saatua tietoa hyödynnetään myös petokantojen määrän laskennassa”, kertoo riistapäällikkö Erkki Kiukas Suomen Riistakeskus Kaakkois-Suomesta.

”Susista saatua pannoitustietoa käytetään susipuhelinpalvelussa, jonka kautta välitetään paikallisille asukkaille tietoa asuinalueen susilaumojen liikkeistä. Susipuhelimen avulla metsästyskoiria voidaan ohjata siten, että ne välttyvät suden kohtaamiselta.”

Aikaisemmin GPS-pantojen todettiin aiheuttavan pannoitetuille pedoille hiertymiä ja tulehduksia. Nykyään käytössä on pyöreäreunainen ja joustava panta, josta ei koidu haittaa eläimelle. Myöskään pannoitettujen suurpetojen käyttäytymisen ja lisääntymisen ei ole havaittu poikkeavan pannoittamattomista yksilöistä.

”Pannat eivät yleensä putoa eläimen kaulasta, mutta jos sellaisen sattuu löytämään, se tulee toimittaa Luonnonvarakeskukseen, paikalliselle riistayhdistykselle tai poliisille.”

X