Tupakka oli intiaanien pyhä kasvi – Nämä seikat selvisivät tutkijoille alkuperäiskansan vanhoista piipuista

Jaa artikkeliTilaa Seura
intiaanien tupakka
Tutkijat analysoivat Nez Perce -heimolle kuuluneiden 1400 vuotta vanhojen piippujen jäännöksiä. © Kuva: WSU
Millaista tupakkaa intiaanit oikein polttivat? Entä oliko tupakkaseoksessa muita kasveja? Washingtonin osavaltioyliopiston tutkijat ovat saaneet vastauksia näihin kysymyksiin.

Tupakka oli intiaaneille pyhä kasvi, jolla oli syviä uskonnollisia merkityksiä. Tupakkaa ei poltettu ajanvietteenä, kuten meillä. Se oli varattu seremoniallista sauhutteluja varten ja sillä sinetöitiin kauppa- ja ystävyyssuhteita.

Mutta millaista tupakkaa intiaanit oikein polttivat? Entä oliko tupakkaseoksessa muita kasveja?

Vanhat piiput suurennuslasin alla

Washingtonin osavaltioyliopiston tutkijat ovat saaneet vastauksia näihin kysymyksiin analysoimalla Nez Perce -heimolle kuuluneiden 1400 vuotta vanhojen piippujen jäännöksiä.

Aiemmin piipuista on voitu analysoida vain yksittäisiä ainesosia, mutta uusi teknologia mahdollistaa tuhansien aineenvaihduntatuotteiden tunnistamisen samanaikaisesti. Nämä voivat kertoa, mistä kasveista jäämät ovat peräisin.

Tupakka on ollut lahja rannikoiden välillä

Tulokset osoittivat, että ensimmäisessä piipussa oli poltettu niin sanottua intiaanitupakkaa (Nico­tinia quadrivalvis). Tämä tupakka­laji ei enää kasva Was­hingtonin osavaltiossa, mutta tuhansia vuosia sitten intiaanit ilmeisesti vil­jelivät sitä alueella.

Varsinainen yllätys oli, että tupakka­seoksessa oli mukana silo­sumakkia (Rhus glabra). Miksi tätä myrkky­sumakin sukulaista oli lisätty tupakan joukkoon, ei tiedetä.

Toisesta piipusta taas paljastui toinen tupakkalaji, palturitupakka (Nicotinia rustica), jota on viljelty Suomessakin. Tätä lajia ei tiettävästi koskaan ole esiintynyt Washingtonin osavaltiossa vaan kaukana itärannikolla.

Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa, että tupakkaa on vaihdettu lahjana jo yli tuhat vuotta sitten rannikolta rannikolle.

Lue myös: ”Jos on polttanut vuosia, voi olla pelottavaa ajatella, että koko loppuelämä pitäisi olla ilman tupakkaa” – lue 10 vinkkiä, miten pääset eroon tupakasta

Lue myös: Dynastiaa suojeltiin insestin avulla – Newgrangen poliittinen eliitti varjeli verilinjan puhtautta

Newgrangen käytävähaudan rakentaminen on vaatinut 200 000 tonnia materiaalia.

Newgrangen käytävähaudan rakentaminen on vaatinut 200 000 tonnia materiaalia. Kuva: istockphoto

X