Milloin avokado on kypsä? Näin tärinätesti selvittää avokadon kypsyyden

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tutkijat selvittivät kypsän avokadon ihanteellisen ”tärinätaajuuden”.
Tutkijat selvittivät kypsän avokadon ihanteellisen ”tärinätaajuuden”. Kuva: Cranfield University
Tutkijat selvittivät kypsän avokadon ihanteellisen ”tärinätaajuuden” ja sitä silmälläpitäen koettivat tunnistaa lajitteluhihnalla kulkevista avokadoista syöntikypsät yksilöt.

Kaikki ovat joskus kironneet, kun kotiin tuotu avokado on ollut liian kypsä tai liian raaka. Silloin monet ovat toivoneet laitetta, joka kertoisi, milloin avokado on täydellinen syötäväksi.

Avokadojen kypsyyden ja auton osien yhdenmukaisuuden tunnistaja

Hyvät uutiset ovat, että nyt tuollainen laite on olemassa. Ensimmäiset testitulokset ovat olleet erittäin lupaavia. Laite ei kuitenkaan ole heti tulossa kuluttajakäyttöön, vaan sillä testataan avokadoja lajitteluhihnalla.

Laite itse asiassa ei ole uusi. Kyseessä on niin sanottu laser-doppler vibrometri, joka mittaa tärinää perustuen valon doppler-siirtymään. Laitetta käytetään esimerkiksi autoteollisuudessa varmistamaan auton osien laatua ja yhdenmukaisuutta.

avokado

Koska avokado on kypsä? Tunnistaminen ei ole helppoa. © iStock

Avokadon tärinätaajuus paljastaa syöntikypsyyden

Tutkijat selvittivät kypsän avokadon ihanteellisen ”tärinätaajuuden” ja sitä silmälläpitäen koettivat tunnistaa lajitteluhihnalla kulkevista avokadoista syöntikypsät yksilöt. Laite onnistui tässä yli odotusten.

Tutkijat ehdottavatkin, että laitteen avulla liukuhinnalle voitaisiin rakentaa avokadojen liikennevalot, jossa vain syöntikypsät pääsisivät kauppaan. Tämä voisi vähentää avokadojen hävikkiä merkittävästi. Suuri osa hävikistä tänä päivänä nimittäin syntyy avokadojen kypsyyttä liukuhihnalla testatessa.

Uuden menetelmän paras puoli on se, että laite mittaa avokadon tärinän valon avulla, jolloin avokadot eivät vahingoitu tarkastuksessa.

Lue myös: Syömällä laihtuu – 13 vinkkiä! Tee kevyempiä valintoja ja vahvista tahdonvoimaasi

Lue myös: Rypsiöljyn terveellisyys ei sittenkään ole ylivoimainen – Tästä syystä öljyjen terveysvaikutuksista on niin niukasti tietoa

Oliiviöljy

© iStockphoto

X