Milloin kala on ravitsemuksellisesti parasta? Näin oikean ajankohdan selvittivät Jyväskylän yliopiston tutkijat

Talven kutuaikana siika panostaa sukusolujen tuotantoon, tällöin lihasten kalaöljypitoisuus laskee jopa 60 prosenttia ja elohopean osuus lihaksissa kasvaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Talven kutuaikana siika panostaa sukusolujen tuotantoon, tällöin lihasten kalaöljypitoisuus laskee jopa 60 prosenttia ja elohopean osuus lihaksissa kasvaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat selvittäneet tätä Kilpisjärven siialla. He havaitsivat, että ravitsemuksellisesti Kilpisjärven siika on parhaimmillaan loppukesällä ja syksyllä.

Silloin kalan lihasten Omega 3-öljypitoisuus on suurimmillaan.

Kutuaika laskee kalaöljypitoisuutta

Sen sijaan talven kutuaikana siika panostaa sukusolujen tuotantoon ja siirtää kalaöljyä lihaksista sukurauhasiin. Tällöin lihasten kalaöljypitoisuus laskee jopa 60 prosenttia ja elohopean osuus lihaksissa kasvaa.

Kilpisjärven siian elohopeapitoisuus ei tosin tällöinkään ylittänyt terveydelle haitallista rajaa. Paikallisille ihmisille tässä ei ole mitään uutta, sillä heidän siiankalastuksensa ajoittuu juuri syksyyn, jolloin kala on ravisemuksellisesti parhaillaan.

X