Milloin koivu aloittaa kasvunsa?

Jaa kaverilleTilaa Seura
© COLOURBOX
Koivu kasvattaa tulevan kevään lehtiverson aiheet jo edellisenä kesänä.

Koivu on ollut syksystä lähtien liki elottomassa lepotilassa. Milloin se käynnistää taas kasvunsa?

Kasvu alkaa kun ensimmäiset silmut nousevat esiin

Koivu kasvattaa tulevan kevään lehtiverson aiheet jo edellisenä kesänä. Kasvihormonit, kuten kasvua estävä abskisiinihappo, pitävät koivun lepotilassa talven yli. Kasvun voidaan katsoa alkavan siitä, kun ensimmäiset silmut nousevat suojasuomujensa alta esiin.

”Etelä-Suomessa koivun kasvu käynnistyy aikaisintaan huhtikuun lopulla, mutta pääsääntöisesti vasta toukokuun puolen välin tietämillä ja pohjoisemmassa sitäkin myöhemmin”, kertoo metsä- ja luonnonhoidon asiantuntija Hannu Heikkilä Suomen Metsäkeskuksesta.

Omalta osaltaan kasvua on käynnistämässä myös kasvin valorytmiä liittyviä muutoksia aistiva väriaineproteiini fytokromi.

Silmujen puhkeaminen voidaan ennustaa laskemalla kevätpäivän tasausta seuraavien plusasteisten päivien keskilämpötilojen summa. Hiirenkorvien pitäisi vihertää, kun luku lähenee 250:tä. Yleensä lämpösumman kertymiseen kuluu noin kuukausi.

Koivu on sopeutunut Suomen olosuhteisiin eikä kylmäkään talvi aiheuta siihen vaurioita. Jos lämpötila kuitenkin painuu kasvun käynnistymisen jälkeen vielä pakkaselle, kasvu saattaa hidastua.

”Osa uusista kasvustoista tuhoutuu, mutta koivuun jää aina sen verran silmuja, että puu jatkaa kuitenkin kasvuaan ja elämäänsä.”

Lue myös: Tiesitkö, että mahlaa ei saa valutella ilman lupaa?

X