Minkälaisia neuvoja antaisit nuorelle itsellesi? Tutkijat tarttuivat vihdoin tähän klassiseen aiheeseen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Minkälaisia neuvoja antaisit nuorelle itsellesi?
© istockphoto
Elämän suurissa kysymyksissä kannattaa konsultoida nuorta itseään. Clemsonin yliopiston tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen psykologisen tutkimuksen neuvoista, joita ihmiset antaisivat nuorelle itselleen.

Minkälaisia neuvoja antaisit nuorelle itsellesi, jotta välttäisit tekemäsi virheet ja voisit elää elämää, jollaista halusit elää?

Tämä on klassinen kysymys kirjallisuudessa, mutta yllättäen tutkijat ovat tähän asti sivuuttaneet sen. Nyt yhdysvaltalaisen Clemsonin yliopiston tutkijat ovat paikanneet puutteen julkaisemalla ensimmäisen psykologisen tutkimuksen neuvoista, joita ihmiset antaisivat nuorelle itselleen.

Tutkimus osoittaa, että mitä läheisemmin ihmiset olivat eläneet näiden neuvojen mukaan, sitä tyytyväisempiä he olivat elämäänsä.

”Älä nai häntä!”

Tutkimuksessa oli mukana satoja vapaaehtoisia, joita pyydettiin antamaan 1– 3 neuvoa nuorelle itselle. Sen jälkeen he vastasivat kysymyksiin kolmessa kategoriassa: Ovatko he itse noudattaneet näitä neuvoja? Mitkä kokemukset elämässä ovat johtaneet heidät näihin oivalluksiin? Millä tavalla he uskovat näiden neuvojen noudattamisen vaikuttavan heidän persoonallisuuteensa?

Tulokset osoittivat, että ihmiset tietävät vaistomaisesti mikä heille on hyväksi, vaikka he eivät omia neuvojaan olisikaan noudattaneet. Annetut neuvot liittyivät yleensä parisuhteisiin, koulutukseen ja omanarvontuntoon, kuten ”Älä nai häntä, älä!”, ”Hanki hyvä koulutus!”, ”Arvosta itseäsi sellaisena kuin olet!” tai ”Säästä, älä tuhlaa!”

Mielenkiintoisesti neuvot, joita ihmiset antoivat nuorelle itselleen, koskettivat pitkälti samoja asioita, joita ihmiset ovat toisissa tutkimuksissa ilmoittaneet katuvansa.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että jos he olisivat noudattaneet neuvoja, joita he antoivat nuorelle itselleen, he olisivat voineet olla enemmän oma itsensä. Neuvojen noudattamatta jättäminen johti vastaavasti siihen, että ihmiset olivat sellaisia kuin heidän odotettiin olevan.

X