Miksi kesät eivät lämpene ilmastonmuutoksen myötä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilannousu tuntuu enemmän viileinä vuodenaikoina. © mirva kakko/Om-arkisto
Ilmastomuutoksen myötä syksy pidentyy ja kevät aikaistuu.

kysymys

Kuluva kesä on ollut harvinaisen viileä. Eikö ilmasto lämpenekään?

Vilukissa

Vastaus

Suomen keskilämpötila on noussut viimeisten 166 vuoden aikana yli kaksi celsiusastetta. Viimeisten 40 vuoden aikana Suomen keskilämpötila on noussut 0,2 astetta vuosikymmenessä.

”Lämpötilannousu kohdentuu viileisiin vuodenaikoihin. Muutokset kesälämpötiloissa ovat huomattavasti pienempiä”, kertoo filosofian tohtori Santtu Mikkonen Itä-Suomen yliopistosta.

”Vaikka lämpötilan nousu kasvukautena on vähäistä, puiden lehtien puhkeaminen ja kukkiminen ovat tutkimusten mukaan aikaistuneet.”

Lämpötilan nousun seurauksena syksyt ovat entistä pitempiä ja kevät alkaa aikaisemmin. Lumipeitteen ja jäiden aika jää vuosi vuodelta lyhyemmäksi.

Ilmaston lämpenemisen jatkuessa luonto alkaa vähitellen sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Suomessa sekä havumetsä- että lehtimetsävyöhykkeet leviävät yhä pohjoisemmaksi.

”Äkkinäisiä muutoksia ilmastossa tuskin tapahtuu. Ilmaston lämpenemisen pitempiaikaisia vaikutuksia on miltei mahdotonta ennakoida.”

Talvien lyheneminen ja leudontuminen vaikeuttavat jo esimerkiksi metsä- ja paperiteollisuuden raaka-aineen hankintaa.

”Puunkorjuu vaikeutuu, ellei maa roudi. Parin viime talven aikana hakkuita on jouduttu jättämään väliin kostean ja upottavan maapohjan vuoksi.”

X