Kummallinen nimi: Missä on harsosääsken harso?

Elävätkö harsosääsket myös sisätiloissa? Entä mistä niiden nimi tulee?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elävätkö harsosääsket myös sisätiloissa? Entä mistä niiden nimi tulee?
Teksti:
Ville Vanhala

Kysymys

Elävätkö harsosääsket myös sisätiloissa? Entä mistä niiden nimi tulee?

Yön inisijä

Vastaus

Harsosääskien heimosta tunnetaan noin 2 000 lajia, joista noin kolmisen sataa elää tämän hetken tietojen mukaan myös Suomessa. Harsosääsket on vielä varsin vähän tutkittu sääskiheimo. Arvioiden mukaan vasta noin 10–20 prosenttia maailman harsosääskilajeista on tunnistettu ja nimetty.

Harsosääsket ovat rakenteeltaan hentoja, vain kahden kolmen millimetrin pituisia, lentäviä hyönteisiä.

”Harsosääsken keho on tummanpuhuva, harmaa tai jopa musta. Suomessa harsosääskeä kutsutaan myös Tuomaan- ja surusääskeksi”, kertoo suojelubiologi Jukka Salmela Metsähallituksen Lapin luontopalvelusta.

”Se, mihin nimen harso-etuliite viittaa, on hieman mysteeri. Harsosääski ei kanna mukanaan minkäänlaista harsoa.”

Harsosääsken elämänkierto munasta aikuiseksi kestää noin kuukauden. Harsosääski on metsälaji, joka elää etenkin soisilla metsäalueilla, varjoisissa ja kosteissa ympäristöissä.

Aikuisen harsosääsken ravinto muodostuu hienojakoisesta orgaanisesta aineksesta. Toukat puolestaan syövät lisäksi pistokkaiden ja taimien hentoja hiusjuuria sekä kasvupisteen solukkoa.

”Harsosääsket voivat elää myös sisätiloissa. Esimerkiksi kukkaruukkuun asettuneet sääsket voivat tuottaa uusia sukupolvia vuoden ympäri. Harsosääskestä ei kuitenkaan ole ihmiselle mitään vaaraa.”

X