Kostea ja lauha kesä edistää mäntyä tuhoavan sienitaudin leviämistä

Männyissä leviää versosurmatauti. Mistä se saa alkunsa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Männyissä leviää versosurmatauti. Mistä se saa alkunsa?
Teksti:
Ville Vanhala

Kysymys

Männyissä leviää versosurmatauti. Mistä se saa alkunsa?

Puunhalaaja

Vastaus

Versosurma on surmakkasienen aiheuttama tauti, joka iskee erityisesti männyn, mutta myös muiden havupuiden vuosikasvaimin ja alaoksiin.

Surmakkasieni kuuluu Suomen luontoon. Sieni elää alavilla soilla ja kosteikoissa. Kun olosuhteet ovat surmakkasienelle suotuisat, se leviää metsiin.

”Erittäin kosteat vuosien 2012 ja 2015 kesät loivat edellytykset versosurmaepidemian syntymisille”, kertoo johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Tällä hetkellä versosurmaa esiintyy laajimmin Ylä-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta sitä on tavattu kautta maan ja myös Ruotsissa ja Norjassa.

Jos tulevat kesät ovat lauhoja ja kosteita, niin versosurma voi levitä epidemiaksi asti.

”Sieni iskeytyy yleensä hieman heikentyneeseen puuhun. Vaarallisimmillaan versosurma on silloin, kun se tarttuu taimiin, jotka yleensä kuolevat vuoden kuluttua tartunnan saamisesta.”

Edellinen versosurmaepidemia koettiin Suomessa 1980-luvun alkupuolella.

Vaikka tartunnan saanut mänty ei kuolisikaan, niin versosurma saattaa estää sen kehittymisen täysimittaiseksi tukkipuuksi.

”Puuston kasvu voi alentua tulevan viiden vuoden aikana jopa 40 prosenttia, jos surmakkasieni tuhoaa elävän latvuston kolmannekseen nykyisestään.”

FB_logo   Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon   Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

  Tilaa Seura

X