Miten herättää vastakkaisen sukupuolen seksihalut? Auttaisivatko feromonit?

Feromonituoksuja myydään seksihalujen herättämiseksi. Mutta onko tällaisia ”himohajuja” oikeasti olemassa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Feromonituoksuja myydään seksihalujen herättämiseksi. Mutta onko tällaisia ”himohajuja” oikeasti olemassa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Kesän lähestyessä hormonit alkavat hyrrätä ja sinkut toivovat löytävänsä kumppanin. Mutta miten herättää vastakkaisen sukupuolen kiinnostus?

Miten olisi sukupuoliferomoni? Verkkokaupasta voit tilata feromonideodoranttia. Suihkauta sitä, niin sinusta pitäisi mainosten mukaan tulla täysin vastustamaton.

Feromonit ovat kemiallisia aineita, jotka aiheuttavat saman lajin yksilöissä jonkin sosiaalisen reaktion.

Kun esimerkiksi yöperhosnaaras puffauttaa seksihalusta kielivät feromonit ilmaan, koiraat unohtavat kaiken muun ja lähtevät kuin noiduttuna seuraamaan huumaavaa hajuvanaa.

Mutta toimiiko tämä myös ihmisillä? Markkinamiehet selvästi uskovat, että toimii. Tiede on toista mieltä. Moni tutkija arvelee, että ihmisellä ei ole feromoneja lainkaan.

Kaksi kandidaattia

Ihmisen mahdollisia feromoneja on tutkittu jo pitkään. Tutkimusten perusteella on löydetty kaksi feromoniehdokasta: androstadienoni ja estratetraenoli.

Miehet erittävät androstadienonia, jonka uskotaan stimuloivan naisen seksihaluja. Estratetraenoli on vastaava feromoni naisilla, ja sen pitäisi stimuloida miehiä. Monissa tutkimuksissa on saatu tämänsuuntaisia tuloksia, mutta vaikutukset ovat olleet heikkoja.

Tuoreessa australialaistutkimuksessa ihmisferomonien olemassaololle ei saatu todisteita. Siinä miehet ja naiset arvioivat sukupuolineutraaleja kasvokuvia, jotka oli koostettu miesten ja naisten kasvoista. Miehet nuuhkivat testin aikana estratetraenolia, naiset androstadienonia ja lumeryhmä tyhjää.

Jos nämä aineet todella ovat feromoneja, miesten olisi pitänyt nähdä sukupuolineutraalit kasvot naisellisina ja naisten miehekkäinä. Tulokset eivät kuitenkaan paljastaneet mitään eroja lumeryhmään verrattuna.

Toisessa kokeessa muodostettiin samanlaiset ryhmät, mutta kasvokuvissa oli tällä kertaa vastakkaisen sukupuolen edustajia. Koehenkilöt arvioivat heidän viehättävyyttään ja uskollisuuttaan. Tässäkään kokeessa ei ollut eroa lumeryhmään.

Mitä jos feromonit on satua?

Tutkimus viittaa siis vahvasti siihen, että androstadienoni ja estratetraenoli eivät ole feromoneja. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ihmishajuilla voisi olla hienovaraisia vaikutuksia vastakkaiseen sukupuoleen.

Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin anosmiasta kärsivien miesten ja naisten seksuaalisuutta. Anosmia on sairaus, jossa henkilöllä ei ole lainkaan hajuaistia.

Voisi kuvitella, että hajuaistilla ei olisi paljonkaan tekemistä seksuaalisuuden kanssa.

Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että anosmisilla miehillä oli ollut huomattavasti vähemmän seksikumppaneita kuin samanikäisillä verrokeilla.

Naisilla taas oli keskimääräistä enemmän seksiin ja omaan kumppaniin liittyviä epävarmuuden tunteita.

Voi siis olla, että anosmikoilta jää joitakin alitajuisia hajuviestejä huomaamatta.

Kyynelten vaikutus

Mielenkiintoinen on myös tutkimus, jossa miehille annettiin nuuskittavaksi naisten kyyneleitä.

Miehet eivät tienneet, mitä he haistelivat, eivätkä kyyneleet ylipäänsä tuoksu miltään. Silti suuri osa miehistä koki seksihalujensa laskevan kokeen aikana.

Jos jokin haju jarruttaa seksihaluja, voi siis olla myös haju, joka niitä kiihdyttää.

Lue myös:

Seksihalut kateissa? Näillä vinkeillä vipinää lakanoiden väliin

X