Monet maat kaunistelevat koronakuolematilastoja – Venäjälläkin uhriluku luultavasti neljä kertaa ilmoitettua suurempi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
© iStock
Monet maailman maat ovat raportoineet päivittäisiä koronakuolemiaan. Uusi tietokanta paljastaa, että monet maat ovat yrittäneet peitellä koronakuolleiden määrää.

Viimeiset puolitoista vuotta monet maailman maat ovat raportoineet päivittäisiä koronakuolemiaan. Näin ihmiset ovat pysyneet perillä pandemiasta ja viranomaiset ovat voineet seurata koronakuolematilastoja, miten toimenpiteet vaikuttavat tartuntojen etenemiseen.

Kaikkien maiden tilastot eivät ole kuitenkaan yhtä luotettavia. Tämä voi johtua testauspuutteista, mutta myös joidenkin valtioiden halusta kaunistella tilastojaan.

Miten siis päästä jyvälle todellisesta koronakuolleisuudesta kussakin maassa? Tähän tarjoavat yhden vastauksen kaksi tutkijaa eLife -tiedesarjassa.

Kuolleisuus muuttui

Tutkijat rakensivat tilastoista kuolleisuustietokannan, jossa on mukana yli sata maata.

Kaikissa maissa ihmiset menehtyvät sairauksiin, onnettomuuksiin ja vanhuuteen.

Pandemiat, sodat ja luonnonkatastrofit taas näkyvät tilastossa lisäkuolemina – ja nyt voidaan olettaa että suuri osa sellaisista oli viime vuonna koronan aiheuttamia.

Näitä vertaamalla saa kuvan viruksen tuhoista.

Tietokannan mielenkiintoisimpia paljastuksia on, mitkä maat ovat kaunistelleet koronavainajien määrää.

Suurin osa näistä maista löytyy Etelä-Amerikasta ja entisen Neuvostoliiton alueelta.

Venäjälläkin uhriluku luultavasti neljä kertaa suurempi

Bolivia raportoi vain 15 000 koronakuolemasta, vaikka todellinen luku oli noin 36 000. Ecuador raportoi 22 000 kuolemaa, kun todellinen luku oli noin 64 000. Meksikon 221 000 ilmoitettua koronakuolemaa oli oikeasti noin 471 000.

Suurin huiputtaja oli kuitenkin Peru, joka raportoi 69 000 kuolemasta, vaikka todellinen määrä oli noin 185 000. Peru joutui myöhemmin korjaamaan lukunsa, kun maan viranomaisetkin syyttivät hallintoa valehtelusta.

Venäjällä pandemian uhriluku on luultavasti neljä kertaa suurempi kuin ilmoitettu. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna Valko-Venäjään, jossa todellinen kuolleisuus oli 5 700 kuolemaa 392:n sijaan.

Uzbekistanissa koronakuolemien määrä oli peräti 29 kertaa suurempi kuin ilmoitettu. Voiton aliraportoinnissa vei kuitenkin Tadzikistan. Maa ilmoitti selvinneensä 90 kuolemalla, kun oikea luku oli satakertainen, liki 9 000.

Lue myös: Lomalle Rodokselle! Näin matkailu auringossa sujuu koronaturvallisesti suomalaisten suosikkisaarella

X