Muikun runsas poikaskesä yllätti iloisesti Päijänteellä – Poikasia on kuoriutunut enemmän kuin 20 vuoteen

Päijänteellä kuoriutui tänä vuonna ennätyksellisen paljon muikkuja. Muikku on vaikeasti ennustettava kala, mutta kevään poikasten suuri määrä enteilee ainakin paria hyvää muikkuvuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päijänteen Tehinseällä runsaita poikasvuosia on ollut jo kolme viimeisen kymmenen vuoden sisällä.

Päijänteellä kuoriutui tänä vuonna ennätyksellisen paljon muikkuja. Muikku on vaikeasti ennustettava kala, mutta kevään poikasten suuri määrä enteilee ainakin paria hyvää muikkuvuotta.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Jokainen naarasmuikku tuottaa tuhansia mätimunia. Muikun lisääntymistaktiikka on yksinkertaisesti tuottaa niin paljon jälkikasvua, että ainakin osa selviää. Munat ja pienet poikaset ovat helppoja saaliita oikeastaan kaikille petokaloille ja ne ovat myös alttiita liian kylmälle säälle.

Poikasten tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Päijänteen suurimalle selälle syntyi keväällä noin puoli miljardia muikunpoikasta Jyväskylän yliopiston suorittaman siikakalojen poikasseurannan mukaan. Poikasia on enemmän kuin kertaakaan yli 20 vuoden aikana.

Kuitenkin reilusti yli 90 prosenttia muikuista menehtyy, ennen kuin ne kasvavat täysikokoisiksi.

Kesä on alkanut hyvin

Muikut ovat nyt noin kahden kuukauden ikäisiä. Pikkukalat ovat vieläkin esimerkiksi ahvenille, taimenille ja lahnoille helppoa saalista, mutta ne eivät enää ole joukkotuhon alla kasvettuaan tulitikun kokoisiksi.

Tyynet, lämpimät säät auttavat muikkuja kasvamaan, sillä veden pintaan syntyy eläinplanktonia muikkujen ravinnoksi. Kovat tuulet ja aallot hankaloittavat ravinnonhankintaa ja siten hidastavat muikkujen kasvua.

Liian kuuma sää voi puolestaan ajaa muikut syvyyksiin, jossa niille on vähäisesti ravintoa ja josta niitä on vaikea kalastaa.

Lue myös: Saimaannorpan suojelun ohi meni kesämökkiläisten juhannuspöydän muikkukukko

Epäsäännöllinen muikku

”Se mikä muikussa on säännöllistä, on se että se on epäsäännöllinen”, dosentti Timo Marjomäki Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta sanoo.

Runsas poikaskesä tarkoittaa, että myös kutijoita on syksyllä ollut paljon. Muikkujen kutukanta on vahvistunut. Runsaita poikasvuosia on ollut jo kolme kymmenessä vuodessa, vaikka tämä vuosi näyttääkin olevan ennätyksellisen hyvä.

”Muikkujen kokonaismäärä näyttäisi kasvaneen, mutta sitä ei tiedetä, onko maksimi saavutettu. Muut petokalat ja yksikin huonosti onnistunut talvehtiminen tekevät taas hallaa muikuille”, Marjomäki sanoo.

Kalastaja Veli Heinonen toivoo, että muikkuparvia harventavat petokalat jättäisivät jotain kalastettavaksikin.

”Loppusyksystä nähdään, kuinka paljon nuoria muikkuja on jäljellä. Se kertoo paremmin onko talvella nuotattavaa”, Veli Heinonen sanoo.

Muikku on Suomen kalastajien tärkein saaliskala, josta joudutaan riitelemään niin petokalojen kuin sääolosuhteidenkin kanssa.

Lue myös: Muikunmäti on suomalaista kaviaaria: herkku sopii ruokapöytään vaikka blinien kaveriksi

X