Muinainen aurinkomyrsky oli mahtava – Ammoiset räjähdykset pitävät nykytutkijat varpaillaan

Jos aurinkomyrskyn purkaus suuntautuu Maata kohti, osa hiukkasista pääsee maapallon magneettikentän läpi, ja ne osuvat ilmakehän atomien ytimiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Science@NASA

Jos aurinkomyrskyn purkaus suuntautuu Maata kohti, osa hiukkasista pääsee maapallon magneettikentän läpi, ja ne osuvat ilmakehän atomien ytimiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Grönlannista on löytynyt todisteita valtavasta aurinkomyrskystä ennen ajanlaskun alkua. Myrsky on ollut kymmenen kertaa voimakkaampi kuin yksikään nykyisillä instrumenteilla mitattu aurinkomyrsky.

Historiasta tiedetään vain toinen yhtä voimakas aurinkomyrsky, joka on tapahtunut vuonna 775 ajanlaskun alun jälkeen. Jos vastaava aurinkomyrsky koettaisiin tänä päivänä, se aiheuttaisi valtavaa vahinkoa satelliiteille, radiolähetyksille ja tietoliikenteelle. Todisteet aurinkomyrskystä olivat tallentuneet Grönlannin jäähän, joka oli muodostunut vuonna 660 ennen ajanlaskun alkua.

Isotoopit pysyvät

Aurinkomyrsky on auringossa tapahtuva valtava hiukkaspurkaus. Jos purkaus suuntautuu Maata kohti, osa hiukkasista pääsee maapallon magneettikentän läpi, ja ne osuvat ilmakehän atomien ytimiin.

Tällöin atomeista muodostuu radioaktiivisia isotooppeja, joiden perusteella menneisyyden aurinkomyrskyt voidaan tunnistaa. Isotoopit leijuvat ilmakehässä vuoden tai kaksi, mutta laskeutuvat sen jälkeen maahan ja asettuvat todisteeksi tapahtumasta esimerkiksi jäähän tai puiden vuosirenkaisiin.

Grönlannissa aurinkomyrskyn paljastivat jäähän noin puolen kilometrin syvyyteen tallentuneet kloorin ja berylliumin radioaktiiviset isotoopit.

Tutkijoiden mukaan löytö opettaa sen, että näin voimakkaita aurinkomyrskyjä voi edelleen tapahtua. Ongelma on siinä, että tietoliikennejärjestelmissä tätä ei ole otettu huomioon.

Ne on kyllä suojattu aurinkomyrskyjen varalta, mutta eivät kestä tämän kokoluokan myrskyä. Sellainen kuitenkin joku päivä vääjäämättä tulee.

X