Tutkimus: Parantaako hitaasti luettava kirjasintyyppi muistia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sans Forgeticaksi nimetyssä fontissa kirjaimet olivat rikkinäisiä ja siksi fontilla kirjoitettua tekstiä oli hidasta lukea.
Sans Forgeticaksi nimetyssä fontissa kirjaimet olivat rikkinäisiä ja siksi fontilla kirjoitettua tekstiä oli hidasta lukea. Kuva: istockphoto
Uusiseelantilaiset tutkijat selvittivät kirjasimen vaikutusta luetun muistamiseen sadoilla vapaaehtoisilla opiskelijoilla useissa eri testeissä.

Pari vuotta sitten australialaiset tutkijat ja graafikot kertoivat keksineensä muistia parantavan kirjasintyypin, eli fontin. Sans Forgeticaksi nimetyssä fontissa kirjaimet olivat rikkinäisiä ja siksi fontilla kirjoitettua tekstiä oli hidasta lukea. Tähän perustui myös vaikutus muistiin: kun ihmisten lukemista hidastettiin, luettu painui paremmin mieleen.

Tukiko kirjasin muistia?

Näin väitettiin, mutta totuus on toisenlainen. Uusiseelantilaiset tutkijat selvittivät kirjasimen vaikutusta luetun muistamiseen sadoilla vapaaehtoisilla opiskelijoilla useissa eri testeissä.

Yhdessä testissä 300 vapaaehtoista luki kolmensadan sanan pituisen tekstin, joka oli kirjoitettu joko Sans Forgeticalla tai tavallisella kirjasintyypillä. Kun luetun muistamista pienen tauon jälkeen testattiin, ei ryhmien välillä ollut käytännössä mitään eroa.

Tekstin syvällinen ymmärtäminen

Toisessa kokeessa taas oli 275 vapaaehtoista, ja tällä kerralla he lukivat vielä pidemmän tekstin erilaisista aiheista. Kokeen jälkeen he vastasivat 12 kysymykseen, jotka koskivat tekstin sisältämiä käsitteitä.

Tämä testi ei mitannut vain muistamista, vaan sitä, vaikuttiko kirjasintyyppi myös luetun syvällisempään ymmärtämiseen. Ryhmien välillä ei tässäkään kokeessa ollut mitään eroa.

Tutkijoiden mukaan kokeet vahvistivat, että Sans Forgeticalla kirjoitettua tekstiä on hidas ja vaikea lukea, mutta siihen sen vaikutukset jäävätkin.

Lue myös: Muistisairaus olikin ADHD – Lääkitys rauhoitti Oskun ajatusruuhkan: ”Diagnoosi oli yllätys ja helpotus samaan aikaan”

Vaikka ADHD-lääkitys on rauhoittanut Osku Kuuselaa, elämässä on yhä paljon touhua. Kotipihalla on puuhamaa traktorin, veneiden ja ruohonleikkurien kanssa.

Vaikka ADHD-lääkitys on rauhoittanut Osku Kuuselaa, elämässä on yhä paljon touhua. Kotipihalla on puuhamaa traktorin, veneiden ja ruohonleikkurien kanssa. © Susa Junnola

X