Muistisairauden hoitoon apua allergialääkkeen vastamyrkystä? – Tutkijat varoittavat omatoimisten lääkekokeiluiden vaaroista

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Istockphoto
Tuoreen tutkimuksen mukaan antihistamiinien ”vastamyrkky”, joka nostaa välittäjäaine histamiinin pitoisuutta veressä, voi tietyillä käyttäjäryhmillä parantaa pitkäkestoista muistia.

Japanissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että välittäjäaine histamiinin pitoisuutta veressä kohottava lääkeaine paransi koehenkilöiden pitkäkestoista muistia riippuen siitä, kuinka hyvä heidän muistinsa oli.

Tokion yliopiston professori Yuji Ikegaya ja tutkija Hiroshi Nomura johtivat tiimiä, johon osallistui tutkijoita myös Hokkaidon ja Kioton yliopistoista.

Kolmivaiheiseen kokeeseen osallistui 38 naista ja miestä, iältään 20-30 vuotta. Koehenkilöitä pyydettiin katsomaan kuvia tutuista esineistä.

Muutama päivä myöhemmin heille näytettiin kuvia, joista osa oli samoja kuin ensimmäisellä kerralla, osa samankaltaisia ja osa täysin uusia. Osallistujilta kysyttiin, ovatko he nähneet kuvan aikaisemmin.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Biological Psyciatry -tiedejulkaisussa.

Histamiinista hyötyä ja haittaa

Osalle koehenkilöistä annettiin 7–9 päivän kuluttua lääkettä, joka kasvattaa histamiinin osuutta aivoissa. Toisille annettiin lumelääkettä.

Lääkkeen antamisen jälkeen huonomuistisemmat koehenkilöt muistivat aiemmin näytetyt kuvat paremmin kuin ilman lääkitystä. Hyvämuistisemmilla koehenkilöillä lääkitys taas testitulosten perusteella heikensi kuvien muistamista.

Tutkijat varoittivat, että opiskelijoiden ei kannata vetää tuloksista omia johtopäätöksiään ja yrittää käyttää lääkkeitä esimerkiksi opiskelutulosten parantamiseen, koska niillä voi olla vakavia terveydellisiä haittavaikutuksia.

Merkittävä vaaratekijä liittyy veren välittäjäaine histamiinin kohonneeseen pitoisuuteen, joka allergisilla ihmisillä on yksi allergisen reaktion aiheuttajista.

Asioiden muistaminen tai unohtaminen eivät ole tutkijoiden mukaan toistensa vastakohtia, vaan ihmisen muistin toiminta perustuu tasapainoiseen joidenkin asioiden muistamiseen ja toisten unohtamiseen. Tasapaino järkkyy, jos ihminen muistaa liikaa tai liian vähän.

Pitkäkestoisen muistin paraneminen voi olla myös haitallista silloin, kun kyse on surullisista muistoista tai posttraumaattisesta stressihäiriöstä (PTSD).

Löydöksestä tutkijat odottavat apua muistihäiriöiden, kuten Altzheimerin taudin ja dementian hoitoon.

Seuraavaksi tutkijaryhmän suunnitelmissa on testata histamiinipitoisuuden nostamisen vaikutusta vanhempiin ihmisiin ja erityisesti prospektiiviseen muistiin, eli pitkäkestoisen säilömuistin siihen osaan, joka vastaa tulevaisuuden kannalta tärkeiden tapahtumien muistamisesta.

X