Muovi ei sovi lieroille – Tutkimus: muovit haittaavat selvästi lierojen kasvua

Jaa artikkeliTilaa Seura
Muovit eivät sovi lieroille
© istockphoto
Tutkimuksessa lierojen kasvua seurattiin kuukausi ja niitä verrattiin ryhmään, jotka elivät muovittomassa maassa.

Mikromuoveja on löydetty kaikkialta mistä niitä on keksitty etsiä: vesijohtovedestä, oluesta ja merisuolasta. Koska lähteitä on paljon, on arvioitu, että keskiverto länsimaalainen nielee tietämättään noin 50 000 mikromuovihippusta vuodessa.

Millaista haittaa muovista on ihmiselle, ei tiedetä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan ne eivät ainakaan tee mitään hyvää lieroille.

Muovit haittaavat lierojen kasvua – vaikutuksia peltojen ekosysteemiin

Muovit kannattaa pitää kaukana lieroista.  © colourbox

Anglia Ruskin -yliopiston tutkijat laittoivat peltolieromme lähisukulaisen elämään maassa, johon oli lisätty kauppakasseissa ja muovipulloissa yleisesti käytettyä HDPE-muovia. Lierojen kasvua seurattiin kuukausi ja niitä verrattiin ryhmään, jotka elivät muovittomassa maassa.

Tulokset osoittivat, että muovit haittasivat selvästi lierojen kasvua. Muoville altistuneet lierot menettivät painoa, kun taas kontrolliryhmän lierot selvästi saivat lisäpainoa.
Tutkimus ei kerro, millaisella mekanismilla muovi haitalliset vaikutuksensa aiheuttaa.

Yksi mahdollisuus on, että muovit ärsyttävät madon ruoansulatuskanavaa, jolloin se ei kykene hyödyntämään ravinteita normaalisti.

Tutkimuksen viesti on kahtalainen. Ensinnäkin mikromuovit eivät vain kulje harmittomasti ruoansulatuskanavan lävitse, vaan vaikuttavat eläinten terveyteen.

Toiseksi lierot ovat maaperän avainlajeja, ja jos niiden toiminta heikkenee, sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia peltojen ekosysteemiin. Mikromuovit kannattaa siis pitää kaukana lieroista.

Lue myös: Valtaosa merien muoviroskasta on peräisin Aasiasta – Tällaista on roskanpoimijoiden arki jätevuorien keskellä

X