Uskomatonta: Muurahaiset keksivät ulostesiirteen – jo miljoonia vuosia ennen ihmistä

Ulosteella muurahaiset eivät kuitenkaan paranna ripulia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Cephalotes-suvun muurahainen ja sarvikaskaita.

Ulosteella muurahaiset eivät kuitenkaan paranna ripulia.
Teksti: Jani Kaaro

Ulostesiirteen teho antibioottiripulin hoidossa on hämmästyttänyt ihmisiä viime vuosina.

Ulostesiirre on yksinkertainen toimenpide, jossa terveen vapaaehtoisen ulostetta siirretään ripulia sairastavan potilaan suoleen. Kun hyvät suolistobakteerit korvaavat pahat, suolistotulehdus rauhoittuu.

Tuore tutkimus osoittaa, että muurahaiset keksivät ulostesiirteen jo miljoonia vuosia ennen ihmistä. Ne eivät kuitenkaan paranna sillä ripulia, vaan bakteerit auttavat niitä saamaan ravintoa.

Typpeä kasvinsyöjälle

Ulostesiirteen keksineet Cephalotes-muurahaiset kuuluvat viholaisiin ja ne ovat ylittäneet uutiskynnyksen aikaisemminkin.

Lajin sotilaskastilla on nimittäin suuri levymäinen pää, jolla se tukkii pesän sisäänkäynnin yön ajaksi. ”Elävän oven” ansiosta vihollinen ei pääse yöllä tunkeutumaan pesään – ainakaan muurahaisten sitä huomaamatta.

Toisin kuin monet muut viholaiset, jotka saalistavat myös eläinravintoa, Cepahlotes-suvun muurahaiset ovat kasvinsyöjiä. Lauhkeasta herbivorin elämästä kertoo esimerkiksi se, että ne ovat menettäneet myrkkypistimensä, ja niillä on paljon pienemmät leuat kuin petomaisilla sukulaisillaan.

Muurahaisten ravinto on vaikeasti sulavaa, joten tutkijat ihmettelivät, millä tavalla ne saavat siitä riittävästi typpeä. Esimerkiksi lihaa syöville muurahaisille typensaanti ravinnosta ei ole ongelma.

Kävi ilmi, että muurahaisilla on suolistossaan salainen ase: typpeä sitovat bakteerit. Kun muurahaisille annettiin antibiootteja, jotka tuhosivat bakteerit, ne eivät enää saaneet typpeä.

Tutkijat selvittivät myös, että suolistobakteerit siirtyvät uudelle sukupolvelle ulostesiirteinä. Toisin sanoen, vanhat muurahaiset ruokkivat nuorempiaan anaalieritteillään, ja sen mukana ne saivat tarvitsemansa bakteerit.

Lauhkeuden evoluutiota

Suolistobakteerien löytyminen hyönteisiltä ei ole mikään itsestäänselvyys.

Esimerkiksi perhostoukilla ei ole suolistobakteereja, eivätkä tutkijat vieläkään osaa selittää, miten ne saavat omasta kasvisravinnostaan tarvitsemansa energian ja ravintoaineet.

Tutkijat kuitenkin uskovat, että suolistomikrobeilla on ollut tärkeä rooli Cephalotes-suvun evoluutiossa. Niiden ansiosta muurahaiset ovat voineet siirtyä kokonaan kasvispitoiseen ruokavalioon ja sitä myöten ekologiseen lokeroon, jossa niillä on vähemmän kilpailua.

Koska niillä ei ole kilpailua, ne ovat voineet luopua myrkkypistimistä ja vahvoista leuoista. Lisäksi bakteerien tuottaman runsaan typen ansiosta ne ovat voineet panostaa vahvan suojapanssariin ja pääkilpeen, jota ne käyttävät elävänä ovena.

X