Muuttuuko linnunlaulu ajan saatossa? Tutkimus paljasti, että linnut eivät valitse oppimisensa malliksi mitä tahansa ”murretta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Peippo
© iStockphoto
Laulaako peippo aina samaa biisiä?

Näihin aikoihin moni suomalainen kuuntelee kesämökillään peipon laulua. Tsit-tsit-tsist-tsitteridiia kuuluu tuttu sävel. Silloin voi miettiä, onko peipon laulu aina ollut samanlaista.

Jos olisi istunut samalla paikalla tuhat vuotta sitten, olisiko peippo kuulostanut samalta? Muuttuuhan ihmisenkin kieli ajan saatossa, miksi ei linnunlaulukin?

Tuore amerikkalaistutkimus viittaa kuitenkin siihen, että linnut kuulostavat samalta nyt kuin tuhat vuotta sitten.

Tutkijat äänittivät yli kuudensadan kaislasirkun laulua ja ajoivat aineiston tilastollisen ohjelman läpi nähdäkseen, millaisia eroja laulujen välillä oli. Kaislasirkut oppivat laulun jäljittelemällä toisiaan, joten niiden oppiminen on samanlaista kuin ihmisillä.

Tulokset osoittivat, että linnut eivät valitse oppimisensa malliksi mitä tahansa ”murretta”, vaan yleisimmän laulun, mitä ne kuulevat ympäristöstään.

Kun ne jäljittelevät aina vain laulun perusmuotoa, laulu pysyy samana sukupolvesta toiseen. Jos joku taiteiluun taipuvainen yksilö muuntelee laulua yksilöllisesti, se ei saa jäljittelijöitä, ja näin persoonallinen laulu kuolee yksilön mukana.

Päteekö löytö kaikkiin lintulajeihin onkin vaikeampi kysymys. Osa linnuista, kuten esimerkiksi punakylkikrastaat, ovat taipuvaisempia muodostamaan paikallisia murteita.

X