Mehiläinen on herhiläisen superherkkua – Näin aggressiivinen aasianherhiläinen aiheuttaa tuhoa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Aasianherhiläinen on syynissä. Lajia koetetaan kontrolloida tuhoamalla sen pesiä, mistä niitä vain löydetään.
Aasianherhiläinen on syynissä. Lajia koetetaan kontrolloida tuhoamalla sen pesiä, mistä niitä vain löydetään.
Ranskalaistutkimuksessa on ensimmäisen kerran arvioitu, kuinka paljon aasianherhiläisen pesien tuhoaminen on tullut eurooppalaisile maksamaan.

Aasianherhiläinen levisi vahingossa Ranskaan vuonna 2004, ja sen jälkeen sen voittokulkua ei ole estänyt mikään. Se on laajentanut elinpiiriään Euroopassa 60–80 kilometriä vuodessa ja levinnyt jo moniin muihin Euroopan maihin: Espanjaan vuonna 2010, Portugaliin ja Belgiaan 2011, Saksaan 2014 ja Englantiin 2016.

Pohjoisin löytö on Hampurista vuodelta 2019. Aasianherhiläinen näyttää lajina leviävän jopa alueille, jossa ilmasto ei ole sille optimaalinen.

Aasianherhiläinen herkuttelee mehiläisillä

Aasianherhiläiset käyttävät ravinnokseen erityisesti mehiläisiä ja ne voivat aiheuttaa mehiläistarhoilla suuria vahinkoja. Ne ovat aggressiivisia myös ihmisiä kohtaan, minkä vuoksi niitä ei haluta ihmisasutuksen läheisyyteen.

Niinpä lajia koetetaan kontrolloida tuhoamalla sen pesiä, mistä niitä vain löydetään. Nyt ranskalaistutkimuksessa on ensimmäisen kerran arvioitu, kuinka paljon pesien tuhoaminen on tullut eurooppalaisile maksamaan.

Kyse ei ole pikkusummista. Ranskassa pesien tuhoaminen on maksanut 23 miljoonaa euroa vuosien 2005–2016 välillä. Vuosittainen summa kasvaa sitä mukaa, kun laji laajentaa elinpiiriään. Kustannusten uskotaan nousevan 11 miljoonaan euroon Ranskassa, 9 miljoonaan euroon Italiassa ja 8,6 miljoonaan euroon Englannissa.

Pesien tuhoamisesta vastaavat asiaan erikoistuneet yritykset, ja summat perustuvat tietoon niiden laskutuksesta.

Lue myös: Mehiläistarhat houkuttelevat luvattomia kävijöitä – Näin mehiläistarhaaja Ari Seppälä taistelee tuhoja vastaan

Karhut aiheuttavat tuhoa mehiläistarhoilla

Riistavahinkorekisterin mukaan vuonna 2019 korvauksia maksettiin yhteensä 140 000 euroa. Korvausmaksujen tähänastinen huippuvuosi oli 2014, yhteensä 179 000 euron edestä. © VoiHyvin -hunaja

X