Näin helposti pidät paarmat loitolla: Matki seepraa!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seepran musta-valkoinen väritys pitää paarmat loitolla.
© iStock
Kun ensi kesän paarmakiusa lähenee, kannattaa kaivaa esiin kasvomaalit. Tuore tutkimus osoittaa, että ihoon maalatut raidat estävät verta imeviä hyönteisiä löytämästä uhriaan.

Tutkimus voi nyt näin selittää sitä, miksi alkuperäisasukkaat monissa eri kulttuureissa ovat kukin itsenäisesti alkaneet maalaamaan paljaita ruumiinosiaan raidallisiksi.

Seepran raidat karkoittavat paarmoja

Ruotsalais-unkarilainen tutkimusryhmä on aiemmin selvittänyt, miksi seepra on raidallinen. Silloin he havaitsivat, että seepran raidat karkottavat paarmoja.

Syy tähän on se, että paarmat suuntautuvat kohti polarisoitunutta valoa. Polarisoituneella valolla tarkoitetaan valonsäteitä, jotka kulkevat vain yhteen suuntaan ja josta puhumme maallikotermein häikäisevänä.

Raidallisuus rikkoo polarisoituneen valon heijastukset

Silloin tutkijat rakensivat kolme hevosenmuotoista mallia, joista yksi oli vaalea, yksi musta ja yksi raidallinen. Koska musta turkki heijastaa enemmän polarisoitunutta valoa kuin valkoinen, he epäilivät, että eniten paarmoja houkuttelisi musta väri, vähiten  valkoinen väri ja raidallinen niiden väliltä.

Tulokset kuitenkin osoittivat, että raidallinen väri houkutteli paarmoja vähiten. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että raidallisuus rikkoo polarisoituneen valon heijastukset siten, etteivät paarmat tai esimerkiksi tsetese-kärpäset löydä tietään sen perusteella seepran iholle.

Raita karkottaa paarmat myös ihmisen iholta

Tuoreessa tutkimuksessa sama ryhmä on todennut, että  se, mikä pätee kavioeläimiin, pätee myös ihmisiin. Tämä oli epäselvää, koska ihmisen ja hevosen profiili on kovin erilainen.

Nyt tutkijat rakensivat kolme ihmisenmuotoista mallia, joista yksi oli yksivärisen musta, toinen beige ja kolmas musta ja raidallinen.

Tulokset olivat samanlaiset kuin hevostutkimuksessa: yksivärisen musta malli keräsi kymmenen kertaa enemmän paarmoja kuin raidallinen. Yksivärisen beigessä mallissa paarmarasitus oli kaksinkertainen verrattuna raidalliseen malliin.

Vertaimevät hyönteiset ja seremoniallisuus

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että hyönteisten karkotus ei suinkaan ole ainoa syy, miksi monissa kulttuureissa ihoa maalataan raidalliseksi. Näitä maaleja ei käytetä kokoaikaisesti, vaan niiden käyttö on usein seremoniallista.

Onko tapa alkanut verenimijöiden karkottamiseksi ja kehittynyt myöhemmin seremonialliseksi? Vai onko tapa alunperin seremoniallinen, josta on ollut sellainen lisähyöty, että se karkottaa vertaimeviä hyönteisiä?

Näihin kysymyksiin ei ole yksiselitteistä vastausta, koska tavan alkuperää ei tiedetä.

Hyttysiin raidat tuskin tepsivät, koska polarisoitunut valo ei ole uhrin paikantamisessa niille niin tärkeä tekijä.

X