Näin saksalaiset lepakkotutkijat vedettiin Venäjän Ukraina-propagandaan – Tutkimusta johtanut professori täräyttää totuuden ”kadonneista näytteistä”

Saksalaisten lepakkotutkijoiden hämmästyksellä ei ollut rajaa, kun he kuulivat, miten Venäjän puolustusministeriö oli esitellyt heidän tutkimustaan Venäjän televisiossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäläisten propagandassa mikä tahansa ohjelmaan kuulunut laboratorio on vedetty mukaan salaliiittojuoneen vaikka todisteet olisivat miten vähäiset. Kuvan laboratorio ei liity tutkimukseen.

Saksalaisten lepakkotutkijoiden hämmästyksellä ei ollut rajaa, kun he kuulivat, miten Venäjän puolustusministeriö oli esitellyt heidän tutkimustaan Venäjän televisiossa.
Teksti: Jani Kaaro

Saksalaiset lepakkotutkijat hämmästyivät vielä enemmän, kun heidän tutkimuksensa väitettiin olevan osa ukrainalaista salaliittoa lähettää sairaita lintuja, lepakoita ja matelijoita venäläisiä tartuttamaan.

Samalla viikolla presidentti Vladimir Putin totesi Ukrainassa olevan kymmeniä salaisia laboratorioita, joissa kehitetään koronavirukseen, pernaruttoon ja koleraan perustuvia biologisia aseita, ja jotka saavat rahoituksensa suoraan Pentagonista.

Lepakkotutkijoiden mukaan suurin osa väitteistä ei pidä paikkaansa. Vuonna 2020 aloitettu tutkimus oli normaalia epidemiologista työtä, jossa kartoitettiin Ukrainassa elävien lepakoiden loisia ja niiden kantamia taudinaiheuttajia.

Harkovan eläinlääketieteellisen instituutin tutkijat keräsivät lepakoista 140 punkkia, kirppua ja lepakkokärpästä. He säilöivät ne etanoliin ja lähettivät Saksaan Friedrich Loeffler Instituuttiin tarkempia tutkimuksia varten.

Tutkimusta johtanut professori täräyttää totuuden Venäjän kadonneiksi väittämien näytteiden nykysijainnista

Venäjän puolustusministeriö sai jostakin käsiinsä biologisten näytteiden lähettämistä koskevan sopimuksen ja väitti sen olevan todiste ukrainalaisten salaliiitosta venäläisiä vastaan. Uutinen oli hetkessä Fox Newsissa, ja sitä kautta sosiaalisessa mediassa, ja se nousi nopeasti ykkösaiheeksi QAnon-keskustelupalstoilla.

Venäjän kutsumassa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja totesi dokumenttiin viitaten, että ”lepakoita suunniteltiin bioaseiden kantajiksi” ja väitti, että kukaan ei tiedä, missä näytteet nyt ovat.

Tutkimusta johtaneen professori Cornelia Silaghin mukaan väitteet ovat roskaa.

”Tiedän missä näytteet ovat – minun jääkaapissani”, hän toteaa Science-lehdessä.

Bioase on mahdoton kehittää näytteiden sisältämistä bakteereista ja viruksista

Silaghin mukaan näytteiden sisältämistä bakteereista ja viruksista olisi mahdotonta kehittää minkäänlaista bioasetta, sillä etanoli tappaa mikrobit. Tutkijat ovat kiinnostuneita ainoastaan mikrobien sisältämästä dna:sta, joka säilyy ehjänä.

Cornelia Silaghin mukaan projekti ei myöskään saanut mitään rahoitusta Yhdysvalloista.

Muutkaan Venäjän väitteet Ukrainassa sijaitsevista biologisia aseita kehittävistä laboratorioista eivät näytä kestävän päivänvaloa.

Totta on se, että tällaisia laboratorioita on ollut entisessä Neuvostoliitossa kymmenittäin, ja osa niistä on ollut Ukrainassa. Kun Neuvostoliitto hajosi, Yhdysvallat aloitti laajan ohjelman, jossa kemiallisia-, biologisia- tai ydinaseita tutkivia laboratorioita alettiin ajamaan turvallisesti alas.

Venäjä oli ohjelmassa alussa mukana, mutta irtautui siitä vuonna 2014. Ukrainalaiset laboratoriot muutettiin tavallisiksi tutkimuslaboratorioiksi.

Tutkimuksen tulokset avoimesti julkaistu – Silti venäläisten suoltaa propagandaa ja salaliittoteorioita

Venäläisten propagandassa mikä tahansa ohjelmaan kuulunut laboratorio on vedetty mukaan salaliiittojuoneen vaikka todisteet olisivat miten vähäiset. Hyvä esimerkki on Harkovassa toteutettu tutkimus kyykäärmeen suolistomikrobeista, mikä venäläisten mukaan on ollut bioaseen kehittelyä.

Tutkimusta vetäneen Oleksandr Zinenkon mukaan on erikoista väittää, että kyse olisi salaisesta tutkimuksesta kun kaikki tulokset on avoimesti julkaistu.

Lue myös: Venäjä ja Ukraina käyvät informaatiosotaa tunnetasolla – Sotilasprofessori vaatii malttia: ”On hyvä harkita jakaako julkaisun sosiaalisessa mediassa”

Lepakot välttävät valaistuja alueita.

Lepakot välttävät valaistuja alueita. © istockphoto

Lue myös: Uskolliset pimeyden eläjät – Lepakot ovat viehättyneet Berliinin kujista

X