Tutkimus: Kukat kukkivat aikaisemmin, jos kimalaiset ovat nälkäisiä

Tuore brittitutkimus esittelee kimalaisten älykkyydestä jälleen uuden puolen. Kimalaiset nimittäin ovat keksineet keinon, jolla ne saavat kukat kukkimaan aikaisemmin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kokeessa vahvistettiin, että kasvien nakertelua har­rastavat nimenomaisesti nälkäiset kimalaiset. Kuva: Hannier Pulido / ETH Zurich

Tuore brittitutkimus esittelee kimalaisten älykkyydestä jälleen uuden puolen. Kimalaiset nimittäin ovat keksineet keinon, jolla ne saavat kukat kukkimaan aikaisemmin.
Teksti: Jani Kaaro

Kimalaiset ovat viime aikoina paistatelleet julkisuudessa älykkyytensä tähden. Laboratoriossa ne ovat oppineet pelaamaan palloa ja kiskomaan esineitä narulla, jos siitä on saanut palkinnoksi mettä.

Tuore brittitutkimus esittelee kimalaisten älykkyydestä jälleen uuden puolen. Ne nimittäin ovat keksineet keinon, jolla ne saavat kukat kukkimaan aikaisemmin. Tästä on kimalaisille paljon hyötyä, etenkin jos ne ovat lähteneet liikkeelle varhain keväällä ja kasvit eivät vielä ole valmiita kukkimaan.

Kimalainen keräämässä mettä ruiskaunokin kukassa.

Kimalainen keräämässä mettä ruiskaunokin kukassa. Kuva: Suvi Laine, Otavamedia

Reiät kasvien lehdissä

Queen Maryn yliopiston tut­kijat pääsivät ilmiön jäljille tarkkailtuaan kimalaisia kasvihuoneissa. He ihmettelivät, miksi jotkut kimalaiset leikkasivat suuosillaan reikiä kasvien lehtiin.

Kun he perehtyivät asiaan tarkemmin, he havaitsivat, että tähän tihutyöhön syyllistyivät nimenomaisesti nälkäiset kimalaiset. Tutkijat päättivät selvittää asiaa laboratoriokokeessa.

Kokeessa kimalaiset, jotka eivät olleet syöneet siitepölyä kolmeen päivään, laitettiin samaan tilaan mustasinapin versojen kanssa. Kimalaiset alkoivat odotetusti leikellä kasvien lehtiin reikiä ja sen syy selvisi parin viikon päästä.

Mustasinapit, joita oli nakerrettu, alkoivat kukkia 17 päivän päästä. Sen sijaan koskemattomien mustasinappien kukintaa saatiin odottaa puolet kauemmin, 33 päivää.

Nälkä aiheuttaa nakertelua

Toisessa kokeessa vahvistettiin, että kasvien nakertelua har­rastavat nimenomaisesti nälkäiset yksilöt.

Luonnossa nakertelua nähdäänkin usein keväisin, kun kukkien kukkiminen antaa odotuttaa itseään.

Kun kesä etenee, ja siitepölyä on helpommin saatavilla, nakertelukin vähenee. Sitä ei tiedetä, miten nakertelu saa aikaan kukinnan aikaistumisen.

Lue myös: Mehiläistarhat houkuttelevat luvattomia kävijöitä – Näin mehiläistarhaaja Ari Seppälä taistelee tuhoja vastaan

Lue myös: Yllättävä havainto: Kimalaiset pärjäävät paremmin kaupungeissa kuin maaseudulla

Kimalainen

© iStock

X