Nenäbakteerit vertailussa: Hyvät bakteerit hillitsevät tulehdusta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tutkijat kehittivät löydön pohjalta probioottisen nenäsuihkeen.
Tutkijat kehittivät löydön pohjalta probioottisen nenäsuihkeen. Kuva: De Boeck et al. / Cell Reports
Hyvien suolistobakteerien suotuisista terveysvaikutuksista on puhuttu paljon, mutta hyviä bakteereja ovat myös nenäbakteerit.

Hyvät nenäbakteerit hillitsevät tulehdusta sekä taudinaiheuttajabakteerien kasvua, osoittaa tuore belgialaistutkimus.

Antwerpenin yliopiston tutkimuksessa oli mukana sata tervettä henkilöä ja lähes kolmesataa nenän kroonisesta sivuontelotulehduksesta kärsivää potilasta. Koehenkilöiden nenäbakteerit tutkittiin ja niitä vertailtiin toisiinsa.

Selvin ero ryhmien välillä oli se, että terveillä oli huomattavasti enemmän Lactobacillus -ryhmän bakteereja. Laktobasilleja käytetään probiootteina, joten suojaava vaikutus perustui ilmeisesti niiihin.

Laktobasillien rooli nenässä oli hieman yllättävä. Monet laktobasillit elävät hapettomissa olosuhteissa, mutta nenässä happea on tarjolla paljon.

Niinpä lähempi tarkastelu osoitti, että valtalaji Lacticaseibacillus casei, oli hankkinut itselleen ominaisuuksia, joilla se selvisi nenän runsashappisissa olosuhteissa. Lisäksi sen pinnassa oli pitkiä sukasia, joiden avulla se ilmeisesti sai hyvän otteen nenän limakalvosta.

Tutkijat kehittivät löydön pohjalta probioottisen nenäsuihkeen, jonka turvallisuutta testattiin terveillä koehenkilöillä. Suihke osoittautui turvalliseksi, mutta vielä ei tiedetä estäisikö se infektioita.

Lue myös: Tutkimus: Mädän kalan hajuun reagointi voi olla merkki aivokuolleen tietoisuudesta

Lue myös: Tutkimus: Kukat kukkivat aikaisemmin, jos kimalaiset ovat nälkäisiä

Lue myös: Nyt on oikea aika auttaa ötököitä: viisi vinkkiä luontoystävälliseen pihaan ja puutarhaan

X