Norsun kärsä on ihmeitä täynnä – Se venyy kuin teles­kooppivapa ja laajenee kuin sateenvarjo!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
© iStock
Tutkijoiden mukaan rypyt auttavat norsua taivuttamaan kärsää, joka myös venyy tarvittaessa.

Norsun kärsä on erityinen: kaksi metriä pitkä, taipuisa kuin käärme ja sen kärjessä on herkkä tuntoaisti. Kaksi tuoretta tutkimusta osoittavat, että kärsä on tätäkin ihmeellisempi. Ensimmäisen mukaan norsun kärsä venyy kuin teles­kooppivapa. Toisen mukaan kärsän rypyt taas auttavat sitä taipumaan. Nämä molemmat temput perustuvat yhtä paljon norsun elastiseen ihoon kuin kärsän lihaksiin.

Kärsän ihmeellisyyksiä valottavat tutkimukset ovat peräisin Georgian teknillisestä yliopistosta, Teksasista. Kaksi vuotta sitten yliopiston tutkijat selvittivät, miten paljon norsu pystyy venyttämään kärsäänsä testaamalla sitä Atlantan eläintarhassa elävällä afrikannorsulla Kellyllä.

Kellylle tarjottiin herkkuja eri etäisyyksiltä siten, että se joutui venyttämään kärsäänsä. Tulokset osoittivat, että norsun kärsä venyy jopa 25 prosenttia pidemmäksi kuin ollessaan lepotilassa. Tämä on suhteessa sama kuin että 160 senttinen henkilö voisi venyttää itsensä 210 senttiseksi.

Kun tutkijat seurasivat kärsän venymistä, he havaitsivat, että kärsän rypyt oikenivat kuin paperihaitari ja kärsä muuttui sileäksi. Tämä antoi aiheen uudelle tutkimukselle. Mikä on ryppyjen merkitys?

Ylä- ja alaosa erilaisia

Tutkijat laittoivat herkkuja norsuhäkin ulkopuolelle ja kuvasivat, kun norsu venytti kärsäänsä. He havaitsivat, että iho kärsän yläpuolella oli 15 prosenttia venyvämpää kuin iho kärsän alapuolella.

Tämä eriparisuus näkyi myös kärsän rypyissä: yläpuolen nahassa oli poikkiryppyjä, alapuolelta toisenlaista kurttua. Tutkijat uskovat, että kärsänahkan eriparisuus mahdollistaa sen, että norsu voi taivuttaa kärsäänsä sisäänpäin, mutta ei yhtä paljon ulospäin.

Kärsän ihmeet eivät kuitenkaan loppuneet tähän, Kun tutkijat kuvasivat venyvää kärsää korkeanopeuskameralla, he havaitsivat, että se laajenee samalla tavalla kuin sateenvarjo. Laajeneminen alkaa kärsän kärjestä ja leviää alaspäin kohti tyveä. Tämän ilmiön merkitystä ei vielä tunneta.

Lue myös: Tutkijat norsujen hautausmaalla: Näin hellästi norsut tutkivat kuolleita läheisiään

Sukulaisuus ei vaikuttanut siihen miten kiinnostuneita norsut olivat vainajista.

Sukulaisuus ei vaikuttanut siihen miten kiinnostuneita norsut olivat vainajista. © istockphoto

X