Nuku, nuku pikkulintu – Tämän lintujen nukkumisasento kertoo

Jaa kaverilleTilaa Seura
Lintujen nukkumisasennolla on väliä
Lämpökameran kuva paljastaa, että pää eteen päin suunnattuna nukkuva lintu (vas.) säteilee enemmän lämpöä kuin pää siiven alla nukkuva lintu (oik.).
Tutkijat ovat yllättyneitä siitä, miten suuresti nukkuma-asento vaikutti lintujen energiatasapainoon.

Ihminen ei voi matkustaa pitkiä matkoja lepäämättä välillä, ja sama pätee muuttolintuihin. Silti muuttolintujen nukkumisesta muuttomatkan aikana tiedetään vähän.

Itävaltalaiset tutkijat halusivat selvittää, miten pienet varpuslinnut tulevat toimeen muuttoaikaisen unenpuutteen kanssa ja havaitsivat, että lintujen nukkuminen on kiinni niiden yleiskunnosta.

Nukkumisasento kertoo energiatasapainosta

Jos linnun rasvavarat ovat vähissä, lintu nukkuu pää siiven alla. Hyväkuntoiset linnut nukkuvat pää eteenpäin suunnattuna. Tutkimuskohteena oli meilläkin yleinen lehtokerttu.

Tutkijoiden mukaan näillä kahdella nukkumisstrategialla on selvä ero. Jos lintu nukkuu pää siiven alla, se nukahtaa syvempään uneen, jolloin sen ruumiinlämpö laskee.

Huonokuntoisella linnulla on hyvä syy tehdä näin, sillä näin se säästää energiaa.

Valitettavasti samalla se on helpompi saalis pedoille. Se ei herää yhtä herkästi lähestyvän pedon rapinaan ja on hitaampi säntäämään karkuun.

Hyväkuntoinen lintu sen sijaan nukkuu keveämmin, vaikka se viekin linnulta enemmän energiaa. Sen strategiassa siis petojen välttely on etusijalla.

Tutkijat sanovat olleensa yllättyneitä siitä, miten suuresti nukkuma-asento vaikutti lintujen energiatasapainoon. He pohtivat myös sitä, missä määrin muuttolinnuille soveltuvat levähdyspaikat vaikuttavat niiden nukkumisstrategioihin.

Toisin sanoen muuttolinnut eivät tarvitse levähdyspaikoillaan vain ruokaa, vaan myös suojaisia paikkoja nukkua.

X