Varikset nekrofiileinä – Oletko huomannut ilmiön? Pesimäkauden hormonit pistävät variksen pään sekaisin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Varis
Varikset kuuluvat varpuslintujen lahkoon. © iStockphoto
Varis voi kokea kuolleen lajikumppanin samanaikaisesti ruokana, parittelukumppanina ja tunkeutujana, ja se kohtelee sitä sen mukaisesti.

Kun pikkulintu kuolee lintulaudalla, lajikumppanit harvoin huomioivat kuolemaa millään tavoin.

Varikset ovat kuitenkin toista maata. Ne huomioivat lajikumppanin kuoleman kerääntymällä porukalla vainajan lähettyville ja raakkumalla äänekkäästi vaarasignaalia. Tutkijat kutsuvat ilmiötä varisten hautajaisiksi.

Varisten hautajaisia tutkinut Washingtonin yliopiston biologi Kaeli Swift törmäsi tutkimuksissaan outoon ilmiöön: toisinaan varikset koettivat paritella kuolleen variksen kanssa. Koska ilmiö oli aiemmin tuntematon, hän päätti ottaa siitä selvää.

Swift sijoitti täytettyjä variksia varisten pesimäreviireille ja seurasi reviirin omistajien reaktioita.

Parittelukumppani sai raivon partaalle

Tulokset osoittivat, että suurimmaksi osaksi varikset reagoivat kuolleeseen varikseen normaalisti raakkumalla vaaraa. Pieni osa kuitenkin koetti paritella kuolleen kanssa, minkä jälkeen ne repivät ja silppusivat ”parittelukumppaninsa” raivon vallassa pieneksi silpuksi.

Swfit uskoo, että varisten nekrofiilinen käytös johtuu siitä, että pesimäkauden hormonit pistävät niiltä pään sekaisin. Varis voi kokea kuolleen lajikumppanin samanaikaisesti ruokana, parittelukumppanina ja tunkeutujana, ja se kohtelee sitä sen mukaisesti. Paritteluyrityksiä nimittäin tapahtui vain pesimäaikana, ei sen ulkopuolella.

X