Oliko pihka purukumia? – Kivikautisilta kaivauksilta löytyneet pihkapallot sisältävät tietoa muinaisesta pureskelijastaan

Miksi ihmiset pureskelivat pihkaa – oliko syynä ajanviete vai pihkan työstäminen muuhun käyttöön?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi ihmiset pureskelivat pihkaa – oliko syynä ajanviete vai pihkan työstäminen muuhun käyttöön?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Noin kuusituhatta vuotta sitten nainen istahti alas Tanskan rannikolla ja sylkäisi purukumin pois suustaan. Purukumi voi tosin olla harhaanjohtava termi, sillä kyse oli pihkasta, jota nainen oli selvästi pureskellut.

Pihkapallo paljasti paljon muinaisen naisen elämästä

Hampaanjälkien lisäksi pihkapalloon oli tarttunut naisen sylkeä, josta saatiin eristettyä dna:ta. Lisäksi naisen hammasväleistä pihkaan oli tarttunut todisteita siitä, mitä nainen oli syönyt. Näin tutkijat saivat pihkapallosta puristettua aikamoisen määrän tietoa naisen elämästä.

Syljen dna paljasti ensinnäkin, että kyseessä oli nainen, ja että tämä oli tummaihoinen ja hänellä oli tummat hiukset. Geneettisesti hän oli läheisempää sukua Manner-Eurooopan asukkaille kuin skandinaavisille metsästäjä-keräilijöille.

Lisäksi opittiin, että nainen oli hiljan syönyt ankkaa, ankeriasta ja hasselpähkinöitä. Nainen nimettiin Lolaksi, koska pihkapallo löydettiin Lollandin saarelta.

Ajanvietettä vai pihkan työstämistä?

Pureskeltuja pihkapalloja on löydetty kivikautisilta kaivauksilta aiemminkin. Miksi ihmiset niitä pureskelivat ei välttämättä koskaan saada tietää.

Pihkaa on käytetty työkalujen valmistuksessa, joten sitä on voitu notkistaa pureskelemalla. Joillekin pihkan pureskelu on kuitenkin voinut olla ajanvietettä, kuten purukumin pureskelu tänä päivänä.

X